på spaning efter waldorffederationens förlorade samvete

Den svenska Waldorfskolefederationen betalar sedan ett och ett halvt år antroposofen Sune Nordwall för utförande av vissa tjänster, förment till gagn för waldorfrörelsen. Nordwall, som uppträder under ett stort antal namn och identiter på internet, är en rättshaverist och fanatisk anhängare av Rudolf Steiner. I Nordwalls värld är inget agerande otillåtet eller utestlutet, om syftet är att skydda Rudolf Steiner från människor som inte säger snälla saker om honom. Eller helt enkelt människor som säger eller skriver saker som Nordwall inte gillar, och således långt ifrån enbart sådana människor som waldorffederationen själv betecknar som ‘antroposofhatare’.

Nordwalls uppdrag från waldorfskolefederationen är att ‘övervaka’ kritiken mot waldorfskolorna. Och, får man förmoda, rapportera resultaten av övervakningen till waldorffederationen. Att Nordwall inte är kapabel att genomföra denna övervakning på ett lämpligt sätt är en sak, och jag kan gott föreställa mig hur hans redogörelser till federationen ser ut. En annan sak är att federationen nu faktiskt har ett ansvar för Nordwall, om inte annat ett etiskt sådant. De betalar hans lön. I slutänden är det förstås skattemedel som går till detta, då waldorfskolorna betalar för organisationsmedlemsskapet och de därigenom tillhandahållna förmånerna och tjänsterna. En av dessa tjänster är uppenbarligen förföljelse av kritiker. Skolorna är i sin tur, som bekant, offentligt finansierade.

Waldorffederationen har genom sitt handlande visat att de godkänner Nordwalls arbetsmetoder. De har anställt honom, får man anta, för att de menar att han tillför något av värde, och hans ‘meriter’ på området måste ha ägt kvaliteter som imponerat storartat på waldorffederationen, hur svårt det än är att föreställa sig.

Ty det är omöjligt att skilja Nordwalls formella uppdrag — att ‘övervaka’ — från hans hobbyverksamhet, eller hur man nu bäst ska beskriva den. De utgör en helhet. Delarna är inseparabla, i synnerhet för Nordwall själv, som är fanatikern utan gränser och hämningar.

Jag är en före detta waldorfelev. Det tror jag alla som läser här redan vet, men jag säger det igen. Jag gick i waldorfskola. Det var förfärligt. Och Nordwall ska vara glad att jag inte är mer detaljerad på den punkten än vad jag är.

Nu frågar jag mig om det verkligen är i sin ordning att den officiella sammanslutningen för waldorfverksamheter i Sverige, waldorfskolefederationen, ger sitt godkännande åt och till och med betalar lönen för en individ som ägnar sig åt att förfölja och smutskasta människor. Till detta kommer hans aktiva arbete för att förhindra kritiska kommentarer och diskussioner var helst de uppstår. Praktiskt sker det genom anmälningar och hot som framförs mot webforum, dagstidningar och internet-tjänster av olika slag.

Jag kräver att waldorfskolefederationen tar avstånd från Sune Nordwalls agerande mot mig och mot andra. Jag kräver att alla waldorfskolor tar avstånd från waldorffederationens beslut att anställa Nordwall som ‘övervakare’ av mig och andra kritiker.

Det spelar helt enkelt inte någon roll att waldorfskolefederationen ‘bara’ anställt Nordwall för ‘övervakning’. Waldorfskolefederationen är fullt klara över vad denna ‘övervakning’ innebär för oss som ustätts för den. Och om de inte är medvetna om det, så är det deras förbannade skyldighet att omedelbart sätta sig in i saken, en skyldighet de skulle uppfyllt för länge sedan.

De ska läsa vad jag skriver och inte vad Nordwall skriver om mig. Detsamma gäller alla de personer Nordwall sprider dynga om genom sina internet-aktiviteter. Baserar waldorffederationen sitt handlande på den ‘information’ som tillhandahålls av Nordwall, kommer federationen att begå det ena misstaget efter det andra.

Nordwall är en empatilös gubbdjävel. Jag inser att Nordwall kommer att vara en empatilös gubbdjävel till den dag han lämnar nuvarande inkarnation bakom sig. Han kommer aldrig att komma till insikt om och aldrig att be om ursäkt för de sattyg han ställer till med. Han tror sig ju utföra dem i den goda sakens skull. Föremålen för hans intresse skiftar, men beteendet är detsamma. Intresserar han sig under en period mindre för mig, är det någon annan han följer i stället. Och det önskar jag ingen.

Men om Nordwall är en fullkomlig skitstövel, är han ändå en individ. En individ som tappat verklighetsförankringen och som inte har vett nog att begripa vad som inte är rätt att göra mot andra. Hans handlande är i högsta grad klandervärt. Men waldorffederationens agerande, då man valde att anställa Nordwall, är en skymf av magnifika proportioner mot alla oss, som har haft modet att kritisera det vi upplevt som barn eller föräldrar inom waldorfrörelsen. Waldorffederationen hade hellre fått komma hem till mig och spotta mig i ansiktet eller doppa mitt huvud i toaletten.

För waldorffederationens handlande finns ingen ursäkt. Den är en organisation som väl ska antas arbeta professionellt. Dess ledning och övriga representanter bör äga något slags kompetens, kunde man kanske i sin enfald hoppas. Ändå kräver jag att få en ursäkt. En genuin ursäkt.

Waldorffederationen gjorde något man bara inte kan göra om man vill undvika att framstå som maffiaorganisation, om än en patetisk och amatörmässig sådan: de anställde den person som är känd för sina förföljelser, trakasserier, nedrigheter, smutsiga metoder och sin totala avsaknad av moral. Det är motbjudande att de finner att kritikerna gjort sig förtjänta av att drabbas av Nordwall; så förtjänta att Nordwall beretts tillfälle att göra sin perverterade mission till ett förvärvsarbete.

Detta har pågått i åratal, ja i decennier. Ändå anställde waldorfskolornas riksorganisation Nordwall. År 2009, när det sedan länge måste ha varit välkänt vad han ägnade sig åt. Jag och många andra trodde säkert att waldorfrörelsens stöd till Nordwall var passivt — och på sin höjd utsträckte sig till några länkar här och var till hans hemsidor. Så fel jag hade!

I går skrev Nordwall på Twitter att min reaktion på hans vedervärdiga dynga om mig var överdriven, men det handlar inte om mig. Det handlar om att Nordwall betett sig på det här sättet mot kritiker under många år — och han kommer inte att sluta. Med tanke på vad han har gjort, skulle jag vilja påstå att det inte går att tänka sig en reaktion som är överdriven. Jag har varit mer sansad än han någonsin förtjänat. Givit honom fler chanser än han borde fått. Jag har ofta drivit med honom i stället för att enbart framställa honom som den moraliskt bankrutta individ han är. Hade jag inte förmått skämta om detta, hade jag inte stått ut själv.

I ett annat Twitter-meddelande, som Nordwall publicerade som svar på mina krav på waldorffederationen, skrev han: ‘De är inte ansvariga för vad jag gör utanför min anställning’.* Det är just jämnt vad federationen är. Den är i högsta grad ansvarig för att ha anställt just Nordwall. Att alls stödja honom är ett rent hån mot mig och många andra. Jag har sagt det tusen gånger minst — och jag sa det innan jag visste att Nordwall arbetade för dem — att alla waldorforganisationer och alla antroposofiska organisationer borde ta skarpt avstånd från Nordwalls handlande och göra klart för alla utomstående att det inte företas i deras namn.

Om det i hela Sverige bara finns en enda antroposof eller waldorfanhängare som inte stödjer detta, tycker jag att det är dags att säga det nu, och att säga det till Sune Nordwall nästa gång ni ser honom. Fast så mycket djävla stake har ni väl inte i er, den uppblåsta självgodheten till trots.

Så här skriver ‘min’ gamla waldorfskola om waldorfundervisningen och dess mål och mening (liknande formuleringar finner man ofta hos waldorfskolor, -organisationer och -anhängare):

Undervisningen är upplagd så att den skall kunna bidra till utvecklandet av sådana egenskaper som hör känslo- och viljelivet till, och som kan bli särskilt fruktbara för människornas liv med varandra: Intresse för omvärlden, medkänsla, viljestyrka, en individuell livshållning.

Tänk så främmande från verkligheten idealen kan vara. Eller är det kanske så att waldorfskolefederationen aldrig läst och förstått (förstått är i sammanhanget inte någon petitess) de vanligt förekommande och mycket omskrutna waldorfidealen? Det kanske bara är kritikerna som läser och förstår — och blir gruvligt besvikna över den smutsiga verkligheten?

_____________________________________

Tidigare inlägg om Nordwall.

* Citat mig:
‘Jag tänker skoningslöst förlöjliga den svenska Waldorfskolefederationen till den dag de offentligt ber om ursäkt för Sunes agerande.’
‘Och slutar medverka till hans förföljelse och smutskastning — av mig och andra kritiker — genom att betala hans lön. #skolpengjotjena
‘Waldorffederationens anställde om kritiker: ‘similar [to what] Usama bin Laden is trying to do in the Islamic world against USA & the West’
‘Sådant waldorfkritiker gör ‘stand out as distorted, twisted and revolting to most people’. #hejawaldorffederationen

Sune Nordwalls svar:

Mina efterföljande Twitter-meddelanden:
‘Jagtycker w-fed ska be om ursäkt. Sune: ‘Går inte. De är inte ansvariga för vad jag gör utanför min anställning’ #waldorffederationen
‘Idiot, som förföljt, hotat & smutskastat människor i åratal & nu får sin lön av svenska Waldorffederationen, om mig: ‘Överdriven reaktion”
‘Jag tycker att #waldorffederationen ska be om ursäkt till alla som utsatts för Sune. För att de varit så vettlösa att de anställt honom.’
‘Svenska #waldorffederationen använder alltså sina pengar till att anställa en notorisk galning för att förfölja waldorfkritiker. #skolpeng
‘Talande för svinerierna i waldorf: Sune menar att hans arbetsgivare #waldorffederationen inte har med hans svinerier att göra. #moralfail

About these ads

145 comments

 1. SUNE N. I DANMARK ?

  Samarbejder Sune med Steinerfolk i Danmark ?
  Kan danske Steinertilhængere virkelig bruge ham ?

  Egentlig vil jeg ikke referere til hans “idiotiske” sider, men når jeg på http://www.thebee.se/WaldorfSvar/Om.html læser flg :

  “Den här sajten har byggts i samverkan mellan människor som på olika sätt varit eller är verksamma inom waldorf/steinerskolerörelsen i Norge, Sverige, Danmark och USA.”

  – kan jeg læse, at han samarbejder med Steinerister – i Danmark (også) !

  Man må være desperat !

  – Frank

 2. Danska steinerförbundet kanske betalar hans andra halvtid. Och så var visst Norge med också. Där finns det ju en annan person vid steinerförbundet som håller sig med en förfärlig privat blogg.

  ‘Samverkan’, va f*n. Varenda mening på den där hemsidan bär ju Nordwalls omisskännliga prägel… hans oefterhärmliga meningsbyggnad… märkliga resonemang… och så vidare…

 3. excalibor · ·

  Hej Alicia,

  Jag redigerade och uppdaterade min huvudsakliga blogpost om dig igår innan jag skrev mina svar till dig. Det är den redigerade versionen som mitt twitterinlägg refererar och länkar till. Jag tror inte så många som läser den torde uppleva den som elak eller kränkande.

  Hälsningar,

  Sune

 4. Hej Sune. Jag uppfattar hela din djävla verksamhet som kränkande för mig och alla andra du har förföljt under typ ett par årtionden. Jag kräver att svenska waldorfskolefederationen omedelbart upphör att stödja dina nedriga förehavanden. Mot mig, mot andra. De ska skämmas ögonen ur sig. Och tills de gör det, tänker jag fortsätta påpeka deras skam för dem.

 5. excalibor · ·

  Hej igen,

  Jag började se närmare på den kritik, förtal och smutskastning som gruppen “PLANS” ägnar sig åt av allt som gäller antroposofin och Waldorfrörelsen för ca 10 år sen, när den började ta fart, och deltog under ett par år på deras diskussionslista för att försöka förstå och reda ut vad som verkade vare deras problem.

  När de verkade omöjliga att resonera med började jag först bygga en avdelning på min sajt som beskriver gruppens bakgrund och argumentation. Men efter ett tag började det kännas viktigare att beskriva waldorfrörelsen själv än att bara beskriva och bemöta gruppens kritik och smutskastning.

  Det ledde till http://thebee.se/waldorf/ Jag har följt gruppen ganska nära under ett antal år och tror det är svårt att hitta något på thebee.se eller min blog som inte tämligen nära beskriver de källor jag använt mig av.

  Hälsningar,

  Sune

 6. Alla waldorfskolor i Sverige har också skuld i detta. Genom sitt medlemskap i federationen stödjer de Sune Nordwalls aktiviteter.

  Linnéskolan Delsbo Waldorfskola Annaskolan Gnesta Waldorfskola Grenkvistskolan Martinaskolan Göteborg Rudolf Steinerskolan Emiliaskolan Järna Naturbruksgymnasium Mariaskolan Örjanskolan Kalmar Waldorfskola Karlshamns Waldorfskola Fredkullaskolan Lund Rudolf Steinerskolan Idunskolan Norrköping Rudolf Steinerskolan Mikaeliskolan Orust Waldorfskola Sophiaskolan Ellen Keyskolan Kristofferskolan Martinskolan Djurgårdens Waldorfskola Josefinaskolan Söderköpings Waldorfskola Frejaskolan Waldorf Umeå Uppsala Waldorfskola Stegehus Waldorfskola Orionskolan Västerås Waldorfskola Växjö Waldorfskola Örebro Waldorfskola Vidarskolan

  [Edit: det blev för skrymmande med alla länkar. Men skolorna går ju att hitta på nätet ändå. De finns dessutom här: http://waldorf.se/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=4 + förskolor: http://waldorf.se/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=3 + gymnasier: http://waldorf.se/index.php?option=com_content&view=article&id=6&Itemid=5%5D

 7. Åt helvete Sune. Det är DU som är omöjlig att resonera med. Det är DU som sprider dynga om människor. Det är DU som genom hot och anmälningar ser till att kritisk diskussion tystas.

  Det är dina hemsidor och din blogg och dina aktiviter som waldorfskolefederationen omgående måste ta itu med. Och förmår de inte att göra det (få stopp på skiten), ska de ta avstånd från dina aktiviteter och be om ursäkt för sin förbannade tanklöshet.

  Hur i helvete kunde de vara så djävla blåsta att de anställde Sune Nordwall. Det är frågan jag vill ha svar på.

 8. excalibor · ·

  Kan du inte se på min blog först. Den är tämligen vänlig för att beskriva den som mest i Europa ägnar sig åt att på engelska sprida kritik och smutskastning av allt som gäller antroposofin och waldorfpedagogiken.

  Hälsningar,

  Sune

 9. Det är för sent Sune. Jag bryr mig inte ett skvatt om vad du gjort åt din blogg det senaste dygnet. Du är här nu och spyr skit precis som vanligt. Precis som du gjort de senaste årtiondena.

  Det är waldorffederationens erkännande och ursäkt jag vill ha. Dig skiter jag högaktningsfullt i. Du har betett dig som ett svin länge nog. Om waldorforganisationerna och de antroposofiska sammanslutningarna inte tar sin hand ifrån dig och visar sitt öppna stöd för mig — ja, då ska de fanimej stå i skamvrån tillsammans med dig.

 10. “Jag inser att Nordwall kommer att vara en empatilös gubbdjävel till den dag han lämnar nuvarande inkarnation bakom sig”

  Ja, det är nog tyvärr sant. Han är så förblindad av sin verklighetsfrånvända tillvaro, att han aldrig kommer kunna se sig själv, och än mindre se sina gärningar. Han är besatt (i ordets rätta bemärkelse).
  För att tala i antroposofiska termer, så kommer han – om han har tur – att återfödas som neger.

  Det är verkligen obegripligt att w-fed vill ha något som helst samröre med honom. Den skada han åsamkar dem genom sina gärningar är långt mycket större än den skada någon kritiker någonsin skulle kunna bringa dem. W-fed skulle ha så oerhört mycket att vinna på att ta genuint avstånd från honom.

 11. Det kan bli ännu värre. Han kan bli en vätte.

  I övrigt håller jag förstås fullständigt med. De ska ändå föreställa vara en seriös sammanslutning för skolor, alla skolor som bär namnet waldorf/steiner. Hela den här historien säger ju något väldigt skrämmande om deras (bristande) omdömesförmåga.

 12. ‘den som mest i Europa ägnar sig åt att på engelska sprida kritik och smutskastning’

  Och det är jag menar du? Herregud. Jag har skrivit mer positivt och vettigt om antroposofi än du har gjort. Jag har dessutom spridit mer antroposofipositiva texter och synpunkter än du har haft tid att ens ögna igenom.

  Min kritik mot waldorfpedagogiken är dessutom inte ogrundad. Den kom inte från ingenstans vet du! Jag rekommenderar taggen ‘kristofferskolan’ på den här bloggen.

  Med tanke på all den positiva och oinformativa propaganda som waldorfskolorna och waldorfrörelsen spyr ur sig, är det inte mer än rätt att det finns motröster. Även om vi är få. Färre än vi borde vara, eftersom Sune Nordwall och somliga andra waldorfanhängare — men särskilt Sune — beter sig som de gör. De arbetar intensivt på att få människor att tiga; direkt (genom trakasserier) och indirekt (därigenom att andra får se vad som händer med dem som inte tiger).

  Waldorfrörelsen borde i stället vara glad att det fortfarande finns de som yttrar sig kritiskt. Om Sune Nordwall fick råda skulle aldrig några problematiska aspekter av waldorfpedagogiken någonsin beröras öppet. Det är en förfärligt dålig idé om man vill göra något åt de problem som faktiskt finns.

  Det är min övertygelse att det är fanatiker som Sune Nordwall som kommer att förstöra waldorfrörelsen inifrån. Det är han, och de som stödjer honom, som är rörelsens problem, inte jag.

 13. [...] This post was mentioned on Twitter by alicia h., theWitch and NN, JJ. JJ said: RT @zzzooey: på spaning efter waldorffederationens förlorade samvete: http://wp.me/p1nCt-1kr [...]

 14. alfa-omega · ·

  Jag skulle vilja påminna om några kommentarer i tråden
  /
  I would like to remind about some comments in the thread
  “from the minutes of the swedish waldorf federation”.

  Dessutom, i tråden/also, in the thread
  “no sune, i’m not ‘dr speculation’”,
  @ThetisMercurio http://zooey.wordpress.com/2010/08/08/no-sune-im-not-dr-speculation/#comment-3956
  sista paragrafen, summerar funderingar om vem det är som orsakar skada:
  /
  last paragraph, sums thoughts about who is causing damage:

  “Anyway, if I were Rudolf Steiner I would rather be here on zooey’s blog than have Sune as my spokesperson. You have to be glad your hero’s not around to face that humiliation.”

  Jag håller med helt och hållet/I completely agree.

 15. Zooey!

  Hizbollah-antroposoferna, med Sune i spetsen, minnar oss alla på den mänskliga fattigdom som fanatism är ett uttryck för. I det godas och det sannas namn slår man om nödvendigt människor ihjäl: Dom får nog skylla sig själv, kritikerna, dom har nog endå en hög med dåligt karma.

  Anthroposophists love mankind… its people thay cant stand. There is nobody as enslaved as the fanatic, the person in whom one impulse, one value, has assumed ascendancy over all others.

  Som sagt förut: Det kunde varit värre! Tänk dig följande: Av hundratusentals spermier var faktiskt Sune den snabbaste!
  Fanatism är de medelmåttigas hänförelse. Där alla tänker lika tänker ingen särskilt mycket: Den antroposofiska dumheten knackar alltså på nu igen.

  Dumhet är ett mänskligt privilegium. I naturen finns ingen dumhet. Det är synd om människorna…

 16. @ alfa-omega — there were so many good comments in that thread, I wish I would bring them all over here. It was an epic thread. (Although I almost managed to derail it all by myself there at the end… ;-) With my anger…)

  @ spegeln — jag blir så glad, över din närvaro, din kommentar, allt! Det är ju också så sant, de — egentligen de andliga i allmänhet — talar om att älska mänskligheten, men med kärleken till människorna är det sämre ställt. Själv har jag ingen övertro till kärleken till mänskligheten, och tror mig inte kunna rädda den. Det är de enskilda människorna som överraskar.

  (Jag vill inte spekulera i kvaliteten på Sunes pappas spermier. Eller, förresten…)

  Och visst är det så, vi fick Sune för vår karma. Det betyder å andra sidan att nästa gång borde jag ha förtjänat att komma tillbaka som kejsare. Minst. I vart fall en tillvaro där champagnen flödar och mina tjänare håller typer som Sune långt borta från mitt palats ;-)

  ‘Dumhet är ett mänskligt privilegium.’

  Herr Hund nickar. Sant, så sant!

 17. Man kritiserar inte de sista dagars heliga ostraffat: du går nämligen i mot den sanna världsutvecklingen. Apropos karma: Nogra antroposofer kommer nog tilbaks som finnar på den kejserliga rumpan. Watch out! Profylaktisk åtgärd: Ât vitamin B5 dagligen och vissla Korsakovs “Humlans flykt” resten av din nuvarande inkarnation.

 18. excalibor · ·

  “nästa gång borde jag ha förtjänat att komma tillbaka som kejsare. Minst. I vart fall en tillvaro där champagnen flödar och mina tjänare håller typer som Sune långt borta från mitt palats ;-)”

  Absolut! Jag ska själv utnämna dig till kejsare, av Portugalien, duger det … ;-) Och leverera champagnen till palatsporten. Du har förtjänat det !-)

 19. excalibor · ·

  Sorry “ombesörja leverans av champagnen till palatsporten.”

 20. Du kommer inte att komma i närheten av den.

 21. Tänk att det inte någonstans i hela waldorf- och antroposofsverige går att uppbringa en endaste människa som äger förmågan att se att det som sker är både fel och omoraliskt.

  Det är helt otroligt.

 22. excalibor · ·

  Vad du citerar ovan av mig avser WC-gruppen i USA, inte några “kritiker” i Sverige, eller dig. Min beskrivning av och kommentarer till den hittar man via min länk ovan.

  Min första blogkommentar om dig skrev jag efter att du först, nog ungefär när du gick med i styrelsen för WC-gruppen, som utnämnde dig till sin “Europeiska representant”, hade dragit med dig ett gäng av de mest rabiata “kritikerna” till Mumsnet för att där bl a försvara Peter Staudenmaiers drapa om antroposofin från 2000 och de sen – med dina glada tillrop – fortsatta att i flera tusen inlägg sprida sin antipati mot Waldorfpedagogiken och antroposofin.

  Sen kritiserade du mig personligen utförligt i VOFs forum, efter att gruppen blivit utslängd från Mumsnet, för att forumet inte tillåter “single-issue crusaders” och foruments administratörer inte riktigt trodde på er argumentation.

  Och slutligen tog du sannolikt själv initiativ till en intervju med dig i Dagen, i samband med att SU beslöt att avveckla det tidigare samarbetet med Lärarhögskolan, för att Waldorfpedagogiken, enligt SU, inte vilar på vetenskaplig grund och spred sen i artikeln vidare en del av förtalet av Waldorfpedagogiken

  Jag var ganska sur på dig och tyckte inte intervjun gjorde dig rättvisa, när jag – efter din intensiva anti-Waldorf kampanj under året – på min blog beskrev vad du skrivit om dig själv här, men nu nog tagit bort det mesta av.

  Men man blir (långsamt …-) äldre med åren. Det elaka har jag tagit bort.

  Men kommentaren om Portugalien ovan var lite småelak. Den ber jag om ursäkt för, Alicia. Om jag kunde skulle jag ta bort den.

  Sune

 23. Det spelar ingen roll Sune. Jag kan ta att du blir sur eller arg; jag har inga större problem med elaka eller småelaka kommentarer heller. Det med Portugallien är en petitess. Det intryck man får är ju att du är ilsk som ett bi rätt ofta, att du inte tycker att det är ok att vara arg och att du därför känner dig tvungen att klä upp känslorna i maskeradkostym. På det viset blir alla andra arga och frustrerade på dig.

  Det jag har problem med, och som jag tycker att det är dags att komma till rätta med, är att den svenska waldorfskolefederationen anställt dig. Det är, om du ursäktar, ett snedsteg av gigantiska proportioner. Det bevisar du — återigen! — genom din kommentar ovan, om än aningen nertonat och mindre markant än tidigare.

  Vad jag inte kan tåla är nämligen skitsnacket om kritiker, detta ständiga smutskastande och nedgörande från din sida. Denna ständiga slajmighet. Detta ständiga insamlande och hopställande av mer eller mindre märklig ‘information’ som du väl antar ska säga något om individens trovärdighet (eller vad vet jag). Detta ständiga anmälande av åsikter och synpunkter du inte gillar, och försöken att få till censur.

  Vi blev alla utslängda från Mumsnet för att du anmälde oss. Du var, om någon, en ‘single issue crusader’, men det glömmer du också lägligt nog att nämna. Flera personer som du anmälde och som därför blev avstängda hade postat också i andra ämnen. Jag hade det inte. Det har jag ingen anledning att ljuga om. Det vet både du och jag att varken du eller jag har något genuint intresse av att mamma-forum, utom i just denna enda fråga. Det måste du ju ärligt tillstå själv.

  Jag drog inte med mig ‘rabiata’ (hallå waldorffederationen? varför anser ni att kritik är ‘rabiat’? för ni stödjer väl Sune här?) kritiker till Mumsnet. De kom dit själva, för att de ville. Jag kanske tipsade om diskussionen på critics. Möjligen för att ingen annan ville. Jag minns inte ens. Anledningen till att jag registrerade mig på Mumsnet var, som du säkert minns, att du hade registrerat dig där och utgav dig för att vara en viss ‘Eva52′ som visade fejkade omsorger om upprörda waldorfföräldrar. Det tyckte inte jag var ok.

  Att jag kritiserade dig på VoF berodde på att du hotade Mumsnet att stämma dem. Detta med hjälp av advokat Percy Bratt. Den historien gick tillbaka till saker som var högst relevant för och på VoF. Det vet du, men det nämner du inte. Självklart kritierade jag dig. På goda grunder.

  Och nej, det var inte jag som tog initiativet till intervjun med Dagen. Jag har aldrig tagit några sådana initiativ med någon tidning. Jag har inte ens skrivit insändare, Sune! Dagen intervjuade samtidigt Dahlin, så om du tyckte att artikeluppslaget blev ensidigt får du väl skylla på att Dahlin inte gjorde sitt jobb för ‘din’ sida ordentligt.

  Att waldorfpedagogiken saknar vetenskaplig grund är inget förtal Sune. Inte ens om det vore osant, vore det förtal, utan endast en ogrundad åsikt. Nu är det ju dock inte ens osant.

  Intervjun handlade väl om mina synpunkter på waldorfpedagogiken, och mindre om mig, och ännu mindre om mina fel och brister så som du uppfattar dem. Du får nog ursäkta mig för att jag inte presenterar mig som ‘bitter alpha-she-wolf crusader witch-hunter’ om någon frågar.

  Att det däremot är omöjligt att snabbt och effektivt få fram allt man vill säga på rätt sätt, ja, visst. Det stämmer. Att jag skulle uttryckt något som gör att jag förtjänar din och därmed waldorfskolefederationens förföljelse i åratal efteråt — nej, det tycker jag verkligen inte.

  Jag kommer dock inte ställa upp på något liknande igen. Jag har inte tid och inte ork att hantera efterverkningarna.

  Jag vet inte om du menar att jag skulle ha ‘tagit bort det mesta’ — av vad?

  Jag raderade i stort sett hela bloggen (och hade den helt stängd ett tag också) när jag blev för trött på bl a dig. Jag hittade ett bra tag senare en kopia av bloggen (en kopia som var gjord ett tag innan raderingen — så där saknas förstås något, jag vet dock inte hur mycket) och återställde den på annan plats, eftersom det var för komplicerat annars. Jag vet inte om det ens är tekniskt möjligt. Den här bloggen var ju då uppe och aktiv igen. Det gamla blogginnehållet finns dock, men att döma av statistiken drar det inga läsare. Ett par bloggposter har jag flyttat över hit, men att flytta alla en och en, och därtill alla kommentarer, det är inte möjligt.

 24. Undrar förresten fortfarande vad waldorffederationen anser. Du som övervakar kritiker åt dem tar väl antagligen med dig det här och framställer det för dem i oförvanskad form, Sune? (Haha!)

  Det vore synnerligen intressant att höra vad de anser om dina attacker på Peter Staudenmaier också.

  Ang Plans så var det engagemanget, som du vet, en kortvarig affär. Jag insåg rätt snabbt att jag inte har tid eller ork. Jag var tvungen att prioritera. Vissa saker har jag prioriterat bort.

 25. excalibor · ·

  För mycket att kommentera.

  Bara kort några punkter:

  Jag är en nästan alltid tämligen lugn och ytterst sällan arg eller “ilsk som ett bi”.

  Flera tusen diskussionslägg med din upprepade uppmuntran under fem månader på Mumsnet skulle jag nog betrakta som “rabiat”.

  Arg blir jag nästan bara när jag läser det sätt på vilket Peter Staudenmaier demoniserar antroposofin med hjälp av osanna beskrivningar av publicerade historiska källor samtidigt som han har spelat “historical scholar”. I sina skriverier på olika tidpunkter, inkl under hans doktorandarbete, visar han klart vilket Janusansikte han har i vad han skriver.

 26. excalibor · ·

  Missade en punkt:

  Jag är anställd på halvtid (på mitt eget initiativ) för att följa och rapportera vad som publiceras generellt i media om eller relaterat till Waldorfpedagogiken, inte för att övervaka vad “kritiker” skriver. Arbetet finansieras i huvudsak av olika externa källor, utanför federationen.

 27. alfa-omega · ·

  Jag började skriva denna kommentar innan flera kommentarer kom emellan (middagen med familjen), så, denna min kommentar är svaret på
  /
  I started writing this comment before several comments got posted in between (family dinner), so, this comment of mine is the answer to

  http://zooey.wordpress.com/2010/08/18/pa-spaning-efter-waldorffederationens-forlorade-samvete/#comment-4068

  ->

  Till de nya här: det finns en äldre Zooey’s blogg också:
  /
  to the new ones here: there is an older Zooey’s blog, too:

  http://ahriman.wordpress.com/waldorf-tale/

  Avsnitt som länken ovan pekar på handlar om hur Zooey blev behandlad på en waldorfskola. Jag är helt säker på att Zooey berättar som det var, varken mer eller mindre.
  Bara det räcker för att försvarare av antro/steiner/waldorf håller tyst och skäms.
  /
  The post the above link points to describes how Zooey was treated at a waldorf-school. I am entirely sure Zooey tells how it was, no more, no less.
  This alone should be enough for defenders of anthro/steiner/waldorf to keep silent, feeling ashamed.

 28. Jaså. Eller hade du kanske inga svar. Eftersom jag ju besvarade de punkter du tog upp. Eller snarare, la till det du underlät att säga. (Det intressanta.)

  ‘Jag är en nästan alltid tämligen lugn och ytterst sällan arg eller “ilsk som ett bi”.’

  Det är inte intrycket man får. Intrycket man får är det av ett ilsket bi under en tillkämpat samlad fasad. Att det under alltihopa finns en massa känslor som gör att du agerar irrationellt. Och den ‘passiva aggressiviteten’ kan vara djävligt frustrerande. Det här skrev jag i går om varför jag blir så fördjävla förbannad:

  ‘Och så är det det där att han blandar in skenbar empati i sin passiva aggressivitet. Om han erkände att jag var en jäkla pest, då skulle jag ändå ha respekt för det. Men allt är inhöljt i förment objektivitet och [ofta] fejkad omtänksamhet.’

  Och, ja, det är inte svårt att se att du är arg över Peter Staudenmaier. Jag har inte särskilt svårt att förstå att det initialt kan göra en upprörd att någon påtalar att också buskarna i paradiset har törnen. Typ. Men du har tagit dina upprörda känslor till fullkomligen ovettiga nivåer, och tappat verklighetskontakten på vägen.

  Det var inte särskilt lämpligt att waldorfskolefederationen nappade på ditt initiativ. Och i waldorffederationens protokoll står att du anställts av waldorffederationen — alltså får man väl utgå från att det är waldorffederationen som finansierar det. Om det är någon annan, borde det rimligen anges i protokollet. Det är viktig information, anser jag.

  Vem är det? Någon stiftelse förmodar jag? De kanske också vill stå vid skampålen?

  Ang Mumsnet — flera tusen inlägg ja. Men vi var ju många innan du hade de flesta av oss utkickade. Och så ska vi väl också nämna alla inlägg du, Tarjei Straume och Felix Brunner (och säkert fler jag nu glömt) skrev. En hel del av dessa inlägg hade som enda syfte att deraila hela diskussionen.

 29. re: http://zooey.wordpress.com/2010/08/18/pa-spaning-efter-waldorffederationens-forlorade-samvete/#comment-4073

  It’s available here too: http://zooey.wordpress.com/2008/01/24/waldorftale/

  It’s one of the posts I moved. Or maybe I never deleted it. (The version on this blog has some language or spelling mistakes corrected as well… if I’m not mistaken.)

  Well, in fact, it is a lot less than what really went on. I didn’t actually dare write too personal stuff back then. On the other hand, I was a lot angrier. In my opinion, though, anger was justified.

 30. Det här är vad som står i protkollet om Sunes anställning.

  ‘e) Bloggdebatten
  I England har angreppet på pedagogiken lett till att föräldrar tagit sina barn från w-skolorna. Sune deltidsanställd av federationen att bevaka debatten.’

  Detta har publicerats här på bloggen tidigare.

  Uppdraget är helt oförenligt med Sunes ‘fritidsintressen’.

  (För att inte tala om det insinuanta: ‘angreppen’ ledde till att föräldrarna tog barnen ur skolorna. Skolorna var förstås helt utan skuld! Gud [sorry, Hund menade jag] vilken makt bloggarna måste ha… klart de behöver ‘proffs’-bevakning…)

 31. excalibor · ·

  Staudenmaiers skriverier är “kritikers” huvudverktyg för att demonisera antroposofin.

 32. Du har ett problem där Sune. Peter har skrivit en doktorsavhandling. Men du lullar runt i din egen värld och fantiserar om demonisering och är arg.

 33. Steiner’s writing demonises himself.

  When was it Peter Staudenmaier called you a moron?

 34. Why doesn’t thebee/nordwall post comments on your English threads Zooey I wonder? Frightened of making a fool of himself in more than one language?

 35. alfa-omega · ·

  Not only making the fool of him self; making the fraud of him self, too. ‘Eva52′- with the obvious intention of making the mothers seeking information at mumsnet to believe “somebody like us is writing”.

  Alicia – or Zooey – never presents herself as somebody else than a former waldorf-school pupil.

 36. ThetisMercurio · ·

  If mumsnet doesn’t like single issue campaigners Sune, why did they tolerate you? You were nothing but a single issue Eva/Thebee/Tizian. And you threatened them, although I don’t think they’re listening to you now.

 37. alfa-omega · ·

  Also:
  Zooey http://zooey.wordpress.com/2010/08/18/pa-spaning-efter-waldorffederationens-forlorade-samvete/#comment-4074 :
  “Och så är det det där att han blandar in skenbar empati i sin passiva aggressivitet.”
  /
  “Also, there is he blending seeming empathy into his passive aggressiveness.”

  Just den saken, att en antro beter sig på det sättet, har jag varit med om på den waldorfskola som jag var en del av ett tag, och upplevt detta som mycket kränkande.
  /
  I have encountered particularly this at the waldorf school I have been part of a while, feeling infringed.

 38. quick reply…

  @alfa-omega — I think that was the exact intention. I don’t mind Sune using female names if he enjoys it, but I do think it’s unacceptable when he does it to ‘match’ his audience, to make the people reading feel like what you wrote ‘one of us’ — or at least possibly one of us — and to not let them know you’re really the guy behind all these websites you keep referring them to.

  @cathy — ‘Why doesn’t thebee/nordwall post comments on your English threads Zooey I wonder?’

  Afraid of the alpha-she-wolves I imagine. Like those mums who won’t be fooled as easily as he’d like. And he can’t call himself Eva.

  ‘Frightened of making a fool of himself in more than one language?’

  Well, if so, that’s a welcome development, maybe he’ll run out of opportunities in Swedish and will have to make a fool of the Waldorf Federation in chinese and I will not have to know a thing about it, LOL.

  *

  The thing is, this has been going on for years — against many waldorf/steiner critics. (And Peter S.) That’s what the W Federation should have known before they hired Sune. It’s just not ok not to know. It’s not ok to say he’s doing all the ‘mischief’ in his spare-time. It’s just wholly inadequate. They need to do something. They need to support their critics against this crap. Yes, it’s not a joke, I mean it.

 39. Anders HC · ·

  Uha! Har du læst det sidste indlægget her lille Sunemand?

  http://steinerskole.blogg.no/

  Nu må du kraftstejlemig tage dig sammen, ellers mister du snart dit job som antroposofisk overvågningsagent, din vegeterende dovenfrans.

 40. Haha! Vilken replik! Ja, Sune, hur går det med övervakningen? Fullt upp förmodar jag. Allt skylles på kritikerna, inget på steinerrörelsen. Sticka huvudet i sanden är också ett slags jobb. Om man är struts. Men det är väl en skröna, det om strutsen. ‘Att sticka huvudet i sanden som Waldorfskolefederationen’ kan bli en ny liknelse.

  Utmärkt inlägg för övrigt, det nya: http://steinerskole.blogg.no/1282244129_frst_og_fremst.html.

  ‘Steinerskolene har sitt navn etter Rudolf Steiner… og han vektla her, som ellers, at prosjektet skulle preges av de verdier og ideer han understreket som utgangspunkt og basis; at ordrikdommen fikk vike for livet og eksemplet. Og ikke minst at man som deltager satte sin ære i å ikke formidle noe man ikke selv praktiserer. Steiners prosjekt her gjaldt og gjelder selvsagt alle sider av driften; av det som foregår. Fordi det er de samme mennesker som avslører sine kvaliteter -eller mangler her; i klasserommet som deltagere i skolens drift ellers. Alt henger naturligvis i sammen, og intet er sterkere og bedre enn det de svakeste ledd og sider av driften avslører.’

  Något waldorfrörelsen borde tänka på lite oftare. Men just det, huvudet är ju nedstucket i sanden.

 41. Jag försökte posta en kommentar men det gick inte. Så den kommer här i stället.

  ***
  Utmärkt skrivet! Steiner- /waldorfrörelsen borde definitivt tänka lite mer på detta:

  ‘Steinerskolene har sitt navn etter Rudolf Steiner… og han vektla her, som ellers, at prosjektet skulle preges av de verdier og ideer han understreket som utgangspunkt og basis; at ordrikdommen fikk vike for livet og eksemplet. Og ikke minst at man som deltager satte sin ære i å ikke formidle noe man ikke selv praktiserer. Steiners prosjekt her gjaldt og gjelder selvsagt alle sider av driften; av det som foregår. Fordi det er de samme mennesker som avslører sine kvaliteter -eller mangler her; i klasserommet som deltagere i skolens drift ellers. Alt henger naturligvis i sammen, og intet er sterkere og bedre enn det de svakeste ledd og sider av driften avslører.’

  Och att se kritiker (eller för all del missnöjda ‘kunder’, före detta anhängare m fl) som fiender och hot är bara dumt. Somliga i rörelsen talar om antroposofhat och -attacker och liknande. Men jag har aldrig riktigt fattat varför de är så oförmögna att se det de själva gör med samma glasögon.
  ***

 42. This is an example of how Sune, who by then called himself Tizian, appeared on MN when he wasn’t busy reporting other forum users:

  ‘The scare mongering hate campaign that you, barking, wilderduck Diana Winters, and some other repeatedly, relentlessly and I think somewhat obsessively pursue here at MN since some years against Steiner Waldorf education and schools, inspired by this group, and using the combination of the three types of arguments described here has as little to do with what the absolute majority of Steiner Waldorf teachers and schools do in their daily work, as the hate campaigns by anti-Semites and JewWatch when they “quote” from the Talmud as evidence of racism and superiority complex of “Jews” in different senses has to do with what the overwhelming majority of Jews in different senses think and do in their everyday life and work.

  ‘Repeatedly pursuing the spin off of the hate type of agenda and campaigns of the WC-group that you promote here, only slightly toned down, the way you do here at MN, probably violates the Mumsnet philosophy & rules. ‘

  May 2009.
  We also have anthroposophist Tarjei Straume calling himself ‘Mommybuddy’ in the thread. Maybe the Norwegian Steiner association will want to hire him, come to think of it.

  It’s certainly worth reading. Although it was of course deleted from Mumsnet, like so many other threads/comments.

  http://pastehtml.com/view/090604LFqf5sgZ.html

 43. ‘superficial and distorted descriptions of anthroposophy and Steiner Waldorf education … ideologically based myths and defamation cultivated and published by individual and small groups of secular humanist crusaders on the net since some years.’

  Is this person capable of monitoring and accurately reporting what critics say? I think not. And that kind of stuff is just a staple commodity in Sune Nordwall’s extraordinarily large cabinet of bizarre reasoning and wacky ideas spiced up with insults.

 44. ThetisMercurio · ·

  it’s a cheek really, since Sune isn’t a parent, isn’t from the UK & frankly couldn’t care less about mumsnet or its users, only insomuch as it is useful advertising for The Movement when it’s positive & appalling PR when real mothers relate critical experiences of Steiner schools, as they have repeatedly if you look at threads going back years & featuring numerous posters, not just a handful of ahrimaic alpha she-wolves or twisted hate campaigners. Steiner has been known as vaguely dodgy for some time on the forum but recently, due largely to the antics of Steiner supporters, reached levels of notoriety which no amount of spin is going to erase without a complete rebranding for an alternative market in another epoch. Parents may not be at all sure what’s wrong with it, since for some readers all Steiner-related comments seem deranged, but many would not risk entering the fray with one of their own children. Thus are products or services or school systems soiled, their PR campaigns left to decay in the face of public distrust.

  As a little warning for anyone hoping for UK free school funding: when an esoteric society seeks public funds it ceases to be a dimly understood new age curiosity. It’s simply a cult with its hands in the till.

 45. ‘Sune isn’t a parent, isn’t from the UK & frankly couldn’t care less about mumsnet or its users, only insomuch as it is useful advertising for The Movement’

  Indeed. In one of the first comments in this thread I wrote that even Sune had to admit that neither he nor I had any other legitimate business on Mumsnet than taking part in one particular discussion. That’s why I registered. But of course he doesn’t admit this as far as he is concerned. He revels in calling others ‘single-issue crusader witch-hunters’ and stuff. But really and truly, you have to search pretty hard to find someone more ‘single-issue’ than Sune. As for MN, I was a single-issue poster too. But that wasn’t a problem for MN or anyone else, I’m sure, hadn’t Sune began reporting all my posts and then me. He was comparing former steiner parents to nazi organizations, among other things. It’s unbelievably vile. Especially considering he was the one reporting others for minor things (such as linking to me or to PLANS — which should be totally legitimate!) and that he was actually working for the Waldorf Federation.

 46. ‘not just a handful of ahrimaic alpha she-wolves’

  That’s another thing Sune has got to explain. The alpha she-wolves. I’m still at a loss trying to understand what this was supposed to tell us. Well, not really. But it’s quite an odd thing to say about canineosophists and friends of canineosophists. Mr Dog has tried to explain to me the deeper canineosophical explanations for this strange utterance of mr Bee, but the explanation isn’t suitable for an audience. Deep soul stuff. In fact, mr Bee may need canineosophical counselling and beeography work (how to describe your inner bee in order to expel it, sort of; the procedure is similar to ones which will prevent you from a next life as a cat). Otherwise, there will be dire consequences. Mr Dog is concerned that mr Bee will come back as a cat and that the waldorf school federation will come back in the shape of the Cats’ Fanciers Association (http://en.wikipedia.org/wiki/Cat_Fanciers%27_Association). Spooky.

  ‘They may very well deserve it’, exclaims the alpha he-wolf and, with a loud howl, left me to figure out the implications for myself.

 47. ThetisMercurio · ·

  possibly the Mrs Dogs are Beta-she wolves, having merely placed their paws upon the lower reaches of canineosophical wisdom.

 48. Needless to say, I can’t really follow this thread. But I do see that Sune has been quoted:

  “The scare mongering hate campaign that you, barking, wilderduck Diana Winters”

  Just for the record, I am not wilderduck. I sign my name Diana Winters any time I have anything to say about Waldorf or anthroposophy. Sune Nordwall cannot believe this, because it is inconceivable to him that someone might discuss the topic honestly, without misrepresenting themselves, hiding their agenda, or cultivating a particular persona to match a specific audience.

 49. excalibor · ·

  Hej Alicia,

  Jag håller på att redigera mitt huvudinlägg om dig på min blog och har lagt till din Masters of Laws examen. Vad föreslår du att jag ska ange som skäl för din sympati för Steiner?

  Sune

 50. Go to hell, Sune. I want a reaction from the Swedish Waldorf Federation — I want them to tell all of us they do not support your freaking blog posts and webpages.

 51. Diana — he’s still not learning from his mistakes. Just a few days ago, he misidentified me as ‘Dr Speculation’, and yet, as recently as yesterday evening, he speculated about the identities of certain Twitter-accounts. You’d think that him being wrong so much of the time — and being conclusively proven to be wrong as well — would give him pause for thought. But nope.

  Again, what does the waldorf school federation think about this? What do they think about Sune’s phantasies about former waldorf / steiner parents — phantasies he publishes widely? It’s his actions which contribute to people holding on to their anonymity so tightly in the first place. It’s his speculations and nasty websites (he linked to one of them in the same tweet) which make anonymity necessary for many people.

 52. For non-Swedish readers, Sune Nordwall, who calls himself ‘excalibor’ above, tells me that he’s rewriting his blog post about me. He asks me to provide him with information about my interest in Steiner.

  For some reason he still thinks my law degree is relevant. Presumably also my hatred for screaming babies. He also seems to think it’s appropriate that the Swedish Waldorf School Federation has an employee who writes irrelevant blog posts about me and spends his time monitoring me. This is something I urge the Federation to explain. It does require an in-depth justification, you see. Or else, they need to apologize for hiring such a twit (who has such a track-record of behaving in an awful way towards critics) and unconditionally remove all their support of his actions.

 53. A reply I wrote to an email about this.

  ***

  It may be true [that Sune has sadistic tendencies] — but if so, the Waldorf Federation is an enabler of Sune’s pathology. …I don’t think it’s about sadism/masochism though, neither do I think he’s entirely sane … . For me, it’s not about having him stop what he’s doing — I don’t think he *can* do that.

  It’s about the Waldorf Federation. It’s from them I want a reaction, and, if nothing else, I want to know that I have done what I can to raise this issue. I don’t care about more reactions from Sune, although for obvious reasons, him being obsessive, they’re inevitable. Other people will be the victims of his obsessiveness (or of his sadism, if you will). I don’t think the Waldorf Federation should be supporting this madness. I can respect that the Waldorf Federation doesn’t agree with me all the time or even any of the time — but I can’t accept that they don’t support the rights of me and others like me against the thuggery of Sune.

  I accept that Sune is who he is, in the way that I know he will never really change. I don’t like it, but I realize that’s reality. I still want to do something about the consequences which are rather more multifaceted than what emerges from the blog.

  ***

 54. ThetisMercurio · ·

  That is the point: any organisation that ‘benefits’ from this kind of behaviour would do better to distance themselves publicly from the perpetrator.

  It’s quite usual for mumsnetters to use anonymous identities on the forum, indeed when giving out personal information (on whatever subject) they are well advised to do so for all the usual, hardly sinister reasons of security etc. They quite openly use different names for certain sensitive threads – “I’m well known on this forum & because of that I’m commenting here as a different avatar” and so on.

  At the same time, the idea that there are say, 3 or 4 individuals opposing Steiner education who keep changing their identities, so that Diana was posting as wilderduck & northernrefugee & barking are 2 of the multiple personalities of an alpha-she wolf incarnation of Ahriman, is merely wishful-thinking.

  However: Eva/Thebee/Tizian was clearly himself throughout, and Isenhart7/tuboflard remained disturbingly oblique, like a chilly wind from an unexpected crypt beneath mumsnet’s domestic architecture.

 55. “At the same time, the idea that there are say, 3 or 4 individuals opposing Steiner education who keep changing their identities, so that Diana was posting as wilderduck & northernrefugee & barking are 2 of the multiple personalities of an alpha-she wolf incarnation of Ahriman, is merely wishful-thinking.”

  Thanks Thetis and Zooey. I’ve said this many times other places, but probably not here, so for the record: Though I haven’t felt personally that I needed to do this in Steiner/anthroposophy conversations, I don’t find anything at all wrong with people using different ID’s or internet handles different places, or even in the same place if discussing sensitive information or if they feel a need to keep certain personal information private from hundreds or thousands of people on the internet.

  What I think is wrong is using multiple ID’s on one internet forum to make it appear that many more people are reporting certain information than is the case in reality. In other words, 5 people come on saying “My child was abused at this school” when in reality it is the same person posting similar stories using different ID’s. Obviously, this smears the school unfairly, because 1 child was abused, not 5. Not that the one child is not important, but the potential scope of the problem is being exaggerated.

  The other thing I think is wrong is inventing a whole persona to match your audience, i.e., Sune calling himself “Eva” on a mothers’ message board so that people will think he must be a mother, too. This is completely wrong because obviously, people will have a far different context for interpreting what he is saying about Waldorf/Steiner schools if people learn he’s a (paid or unpaid) spokesperson for the Steiner movement, as opposed to a parent who has had a child in a Steiner school. I really don’t think even Sune has a problem understanding why this was wrong. But he has never commented on this topic, at least to my knowledge (in English; maybe in Swedish?)

 56. I’m sorry comments suddenly seem to be held pending moderation. I’m trying to figure it out. It happened after some strange formatting glitch earlier today.

  [Edit: I think I found the reason, and fixed it.]

 57. Diana — no, not in Swedish either. I think he understands that it isn’t appropriate, he just happens to believe it’s justified in a greater scheme of things. He also somehow thinks he’ll have an easier time convincing people if he doesn’t appear as himself, which is obviously true but mainly his own fault. In addition, he does it to be able to link to all his websites as though they were all independent from him (‘Eva’ et c) and independent from each other. It’s difficult to see why an official school organisation would support this kind of behaviour.

  Thetis —

  ‘That is the point: any organisation that ‘benefits’ from this kind of behaviour would do better to distance themselves publicly from the perpetrator.’

  Exactly.

  Keep in mind, too, that Swedish waldorf schools receive full public funding, which then goes to fund the Waldorf school federation through the membership fees all waldorf schools pay.

 58. alfa-omega · ·

  Diana: “Sune calling himself ‘Eva’ on a mothers’ message board so that people will think he must be a mother, too. ”

  I have commented on Sune-Eva earlier in this thread. I think there was at least one more female name somewhere, Rosie (?) (Can somebody remember where?)

  This tactics of Sune Diana mentions, too, namely ” to make it appear that many more people are reporting certain information than is the case in reality”, is Sune’s tactics in general, I would say. I remember at DN (Swedish daily newspaper Dagens Nyheter), where he was “Fred” as well. This was while I still was a newbie trying to sort out the pros and cons about waldorf, and I remember thinking “well, there are several pro-people, it must be something positive into it”.

  There is fundamental difference in changing a forum identity for the reasons of personal/family security, and for making up the statistics. Diana has explained it in the comment above.

 59. Rosie, yes. I remember he called himself Rosie when he commented on my guest post at Felicia Gilljam’s blog in early 2008. I don’t think it was the first time, though, but I’m not sure. It’s impossible to keep track, and I know too little about what he called himself prior to 2007/08.

 60. alfa-omega · ·

  Zooey: “In addition, he does it to be able to link to all his websites as though they were all independent from him (‘Eva’ et c) and independent from each other. ”

  I remember that, too, from the time I, a newbie, was trying to sort out the pros and cons; I thought there were several different organisations promoting waldorf independently.

 61. “In addition, he does it to be able to link to all his websites as though they were all independent from him”

  Right; forgot about that. Also obviously unethical (coming on a message board saying “Here’s a site I found with some great information” and using a different name so as to avoid having to tell folks it’s your own web site).

 62. “I think there was at least one more female name somewhere, Rosie (?) (Can somebody remember where?)”

  I remember when Sune used the “Rosie” alias, but don’t remember where.

  ‘I still was a newbie trying to sort out the pros and cons about waldorf, and I remember thinking “well, there are several pro-people, it must be something positive into it”.’

  Exactly.

 63. The situation with Sune’s aliases has given me a lot of amusement over the years, since I can always tell it’s him instantly. There are a few other characters who do this, too, such as Tarjei Straume, but his English is much better than Sune’s and he can thus disguise himself much better, at least for a little while. Sune can’t write even one post (in English) without my knowing it’s him immediately. (If ever in doubt, contact me … I know his, shall we say, unique prose style anywhere).

 64. His style is very distinct in Swedish too. He’s sometimes wise enough not to write (publically) more than a few words — because he knows his style is instantly recognizable. It’s something about the structure of his sentences, certain word-combinations and certain mistakes he constantly makes.

  ‘The situation with Sune’s aliases has given me a lot of amusement over the years’

  Maybe the Waldorf Federation hired him for entertainment potential, LOL. I would respect such a consideration to some degree, actually, so I think they should come clean about it. But I suspect they’re boring old farts.

 65. ThetisMercurio · ·

  he has his own show in Edinburgh, in a deserted bee-hive next to the bins behind an Indian restaurant. It’s not good, but it draws flies.

 66. alfa-omega · ·

  Well, Diana, “Sune’s aliases has given me a lot of amusement over the years, since I can always tell it’s him instantly” is the nice part of it.

  Sune Nordwall is, by using the tactics described above, misleading parents who seek information in order to make decision about their children’s enrollment in school.

  As Zooey pointed out many times, she, a three years old child, was dependent on her parents making correct decision – as are many other children in similar situation.

  The Swedish Waldorf School Federation is taking part in this deception of parents by emploing Sune Nordwall.

 67. I could detail some of those unique “Sune” turns of phrase for you … in fact I have done this for him, too, which actually amounts to giving him advice on how to disguise himself a little better. The phrase “since long” is one Sune-ism – I think we once talked about this, Zooey. (He’ll say for instance, “Zooey has bashed Steiner since long on the internet …”) and this is an unusual construction in English, at least in American English, and I’ve told him all he has to do is say “For a long time now …” or “For several years …” or something similar, and I’ll at least have a moment of doubt). But he doesn’t take this advice (probably thinks it’s a devious plot against him).

  It isn’t just syntax, though, though that’s a large part of it. It’s also Sune’s truly unique worldview. Much of his worldview is several decades out of date and easily recognizable for that reason too. The sexism is just one example, but a striking one. Anywhere I read, for instance, that Zooey is a “nice, sensitive, girlish” person I know this is Sune. It isn’t just the archaic quality of this, it’s what it tells us about the lack of self-awareness of the writer.

  But I’ll stop ‘cus I don’t actually even know what this thread is about, so I’m probably hijacking it.

 68. ‘The phrase “since long” is one Sune-ism – I think we once talked about this, Zooey.’

  Yep, I remember it too. Actually that’s one thing he’s translated from Swedish, ‘sedan länge’ -> ‘since long’. (Even the words are similar.) It works in Swedish. His idiosyncracies in Swedish are more related to sentence structure than to expressions, with the exception of repeated oddities about hate-type-groups and stuff, which appear universally.

  ‘But I’ll stop ‘cus I don’t actually even know what this thread is about, so I’m probably hijacking it.’

  Oh, please do, it could possibly prevent the Waldorf Federation from hiring Sune as their English teacher. Well, thinking about it, that’s not a bad idea at all…!

  ‘But he doesn’t take this advice (probably thinks it’s a devious plot against him).’

  That’s one interesting aspect of it — I always thought it was due to his intense focus. He blocks out everything that doesn’t have to do with his mission. He’s just ignoring it as totally redundant for the fight. Because, as you note, it would be tactical of him to listen to (and follow) the advice, but he doesn’t.

  ‘It’s also Sune’s truly unique worldview.’

  True. And the example is a prime example of it. It’s just plain odd to write something like that. It’s so out-of place and weird.

 69. ThetisMercurio · ·

  It’s also his obsession with ‘Jews’ & ‘Jew-watch’ which makes my blood run cold, it’s so redolent of ancient, barely concealed animosities. And the flaunting of the idea that Waldorf students are kind to ‘foreigners’, by which he doesn’t mean ‘tourists’. He means ‘Blacks’ or some other, more insulting word. I don’t care how he justifies himself: his dim-witted, unreconstructed riffs shout more loudly.

 70. ‘he has his own show in Edinburgh, in a deserted bee-hive next to the bins behind an Indian restaurant. It’s not good, but it draws flies.’

  Flies enjoy everything that is rotting. Maybe the flies work at the Swedish Waldorf Federation too. Oh, yes, I think they do.

 71. True, Thetis — that’s a very bizarre and ‘backwards’ worldview shining through again. And it’s again rather strange because he ends up giving the readers the impression he’s entertaining the exact prejudices he’s trying to dismiss.

 72. ThetisMercurio · ·

  Perhaps, if my comment shocks him, he might like to consider how he appears to those who can’t see the sunshine in his heart etc. He and his employers may like to get together, over a cup of hemlock & bile perhaps, to discuss their PR strategy. “Do you think you should appear less like a deranged bigot, Sune? Just a thought.”

 73. ‘But I am only defending the great cause from hate-type group attacks, similar to David Irving and jew-watch to the jews, since long… May I have another cup of biodynamic hemlock & bile please, it tastes so good…’

 74. I tell you, there’s something amiss with their PR strategy.

  Interestingly — also in the minutes — we read that they have wasted some of their money on a real PR strategist, a firm called Westander. http://westander.se/

  Paying Sune to shut the fuck up would probably be a better idea. On the other hand, I’m not sure he’s able to.

 75. ThetisMercurio · ·

  Oh lol. If I had more energy I’d think up a TV episode of “Westander’, the moody Swedish PR firm.

 76. excalibor · ·

  Pratmakare med 15.400+ tweets de senaste få åren:

  “Paying Sune to shut the fuck up would probably be a better idea. On the other hand, I’m not sure he’s able to.”

 77. [Thetis--] It would be hilarious. Although I wonder what they know about Sune. Not much, I guess. A very unexpected surprise — somebody has been hired to destroy it all from within.

  Hey, isn’t the PR firm and Sune like two opposing forces? They’re like the Ahriman and Lucifer of the Waldorf school federation! And the christ-impulse is nowhere to be seen.

  Anyway, I was suddenly reminded of the unwise PR tactics of SWSF’s Jeremy Smith. That daft letter he wrote about rebutting attacks. It’s still not even half as bad as this. Unfortunately the search at WC doesn’t work at the moment.

 78. Sune:

  ‘Pratmakare med 15.400+ tweets de senaste få åren:

  “Paying Sune to shut the fuck up would probably be a better idea. On the other hand, I’m not sure he’s able to.”’

  Maybe I should tweet that?! Good idea, Sune-3-twitter-accounts-retweeting-himself-all-day-long!

  Anyway, Sune called me a: talker / chatterbox / motormouth / popinjay / windbag / clacker / driveller / rattletrap / buttonholer (slang) / clatterer / rattlebox.

  Which is a rather bizarre comment, considering he’s avoided this discussion for quite a while.

  I’ll be a popinjay all day just for the hell of it — it’s not like anyone from the waldorf school federation is going to find that long-lost conscience any time soon is there? If they do, however, please tell me. I think they’ve dug down their last inklings of morality in a cow-horn (hoping to potentize it? surely needed) and subsequently forgot where they put it.

 79. ThetisMercurio · ·

  Talkative women eh? Scolds, gossips..

 80. excalibor · ·

  “a rather bizarre comment, considering he’s avoided this discussion for quite a while. ”

  Eftersom jag inte har deltagit särskilt mycket i den här diskussionen är det “bisarrt” att påpeka att du skrivit mer än 15.000 tweets de senaste få åren.

  Äkta Zooeylogik.

 81. Yes, it’s bizarre, because it is apparently the only thing you can come to think of — turn it all around to be about me. And in your universe, people who talk and communicate are somehow suspect. I suppose because they give you trouble, right? If people were just quiet or only retweeted you or reposted your comments it would all be fine and dandy, right?

  Do you think that 15400 tweets is something impressive? Ask any texting teenager, and s/he will set you straight on that. You do remember each tweet is 140 characters long, I hope.

 82. On the other hand Sune, it’s just as good you haven’t participated — I gather it’s because you’ve been busy trying to get the Waldorf School Federation involved so that they can assess my post for themselves. That is, after all, what this is all about.

  Thetis wrote

  ‘Talkative women eh? Scolds, gossips..’

  And look who’s tweeting about Jennifer Aniston all the time. And about her criminal hairdresser. No substance at all, just junk.

 83. excalibor · ·

  “Yes, it’s bizarre, because it is apparently the only thing you can come to think of — turn it all around to be about me.”

  Dvs, det är “bisarrt” att påpeka logiken i din argumentation för att det inte är den du vill diskutera.

 84. ThetisMercurio · ·

  what’s more materialised than celebs? There’s an inner conflict .

 85. New spiritual-scientific comment on Tom Last’s PoF site, Canineosophy thread.

  The “Großköpfigkeit” of Joel vs. the “Kleinköpfigkeit” of Sune

  http://www.philosophyoffreedom.com/node/4071

 86. ThetisMercurio · ·

  Tom – that material has legs. They may be hairy & bowed but nevertheless.. they are some hilarious agents of Truth.

 87. Thank you, Thetis. I’m almost giddy with Schadenfreude. Rare is the opportunity to mock two birds with one post! And all of it to help advance Zooey and Mr. Dog along the path of their karmically ordained anthroposophical evolution

 88. Oh no! We’re shocked! We’re on a canineosophical path! Huge misunderstanding!!!

  Great post though.

 89. Sune:
  ‘Dvs, det är “bisarrt” att påpeka logiken i din argumentation för att det inte är den du vill diskutera.’

  No, I want to discuss the responsibility of the Swedish Waldorf Federation to not hire thugs to do the dirty work. My number of tweets sent over the past year and a half is neither here nor there.

 90. @Thetis
  Speaking of Jennifer Aniston, she’s in the news today.

  Jennifer Aniston is in hot water for using a politically incorrect term on “Live with Regis & Kelly” Thursday morning.
  While promoting her flick “The Switch,” Aniston discussed her recent Barbra Streisand-inspired photo shoot for “Harper’s Bazaar” on the show. “Yeah, I got to play dress up,” Jen said to Regis, “I do it for a living, like a retard!”
  Now, disability advocates are bashing the actress for her word choice.

  http://entertainment.blogs.foxnews.com/2010/08/20/jen-aniston-sparks-outrage-after-referring-to-herself-as-a-retard

  No word from the Camphill Community, but actually, out here in North Hollywood, I happen to know Jennifer’s mother, who is a devout member of the Christian Community Church.

  Hey, idea! Maybe for her redemption and atonement, I could get Jennifer to narrate a Camphill documentary and explain why the Universe loves Fatheads but hates Pinheads.

 91. ThetisMercurio · ·

  Tom:

  yes, I read that on twitter. I also had some vague idea that Aniston fell out with her mother, but discover from googling that not only have they taken ‘baby-steps’ to make up, Jennifer now has a dog called ‘Norm’!* This is a positive step, and may lead to greater happiness for all.

  Have you met Norm? How is he?

  *this could be completely untrue.

 92. I just posted this to several of the Steiner Yahoo groups.
  ———————————

  Hear ye! Hear ye!

  Ladies and Gentlemen of the Steiner Internet Universe.

  Anthro-Waldi defenders and Critics alike!

  I bring ye news of the greatest, deepest, most stupendous and electrifying world-historical significance. (WHS)

  As of this writing, there is a new, I repeat, a new . . . Herr Doktor S. in the world of anthroposophy. Herr Doktor Staudenmaier, I presume?

  So move over, the old Herr Doktor S. Make way for the new Herr Doktor S.
  Herr Doktor Steiner, PhD? May I introduce you to Herr Doktor Staudenmaier, PhD.
  Doctor Steiner and Doctor Staudenmaier. Their names not only rhyme pretty well they have great alliteration, too. How cosmic! How karmic!

  (Normally, the previous Herr Doktor S. would be spinning in his grave at this news, but since Many Anthroposopohists believe that the old Dr. S is already in his next incarnation right now, then he’s not in a grave anymore! Not to mention that my own perspicacious spiritual scientific research leads me to the conviction that the new Herr Doktor S. may actually be the very reincarnation of the old Herr Doktor S. I explain later. )

  For now, though, congratulations are in order.

  Therefore, on behalf of all Anthro-Waldorf Critics and Anthro-Waldorf-Defenders alike, I would like to congratulate the new Herr Doktor S., Peter Staudenmaier, for being awarded a Doctor of Philosophy degree from the History Department at Cornell University in Ithaca New York, USA.

  Besides being awarded his PhD, Dr. Staudenmaier also received a prize for his dissertation. Here is the information about the prize from the Cornell History Dept. newsletter:

  ——————————–

  http://www.arts.cornell.edu/history/news.php

  Peter Staudenmaier has been awarded the Messenger Chalmers Graduate Prize of $1,500 for best dissertation on human progress and the evolution of civilization for 2010.
  ———————————

  (Imagine that! Did the old Herr Doktor S. ever receive a prize for the best dissertation on human progress and the evolution of civilization? No, not on your life! Not on your next life, either! But the new Doktor S. just did and that’s part of why I think he’s got to be the latest recycling of the old Doktor S. But I regress. Ain’t karma wonderful?)

  But not only did he receive a doctoral degree and an award for his dissertation, Dr. Staudenmaier also got a matri-fructifying job!!! Holy Premature Brain Deposit, Batman! Now that’s an accomplishment in this economy!

  —————————————-

  http://www.arts.cornell.edu/history/newsletter.pdf

  Despite facing a very difficult job market, our PhD students have had some notable successes: . . . Peter Staudenmaier will start as a visiting assistant professor at the University of Montana.

  —————————————-

  Now let us publish the official academic credentials of Dr. Peter Staudenmaier, PhD.

  —————————————————–

  Peter Staudenmaier received his undergraduate Bachelor of Arts (B.A.) degree in German Literature from the University of Wisconsin at Madison in 1998

  He received his graduate Master of Arts (M.A.) degree in History from Cornell University in Ithaca, NY in 2006.

  He was awarded his Doctorate of Philosophy (Ph.D.) degree in History from Cornell University in Ithaca, NY in 2010.

  He is presently a Visiting Assistant Professor of History, teaching at the University of Montana in Missoula.
  —————————————————–

  And those of you in the anthroposophical know, you realize that Dr. Staudenmaier’s new location at the University of Montana is further evidence that he is the reincarnation of Rudolf Steiner. For we all know that Rudolf Steiner taught about etheric geography and that the Ahrimanic forces in the earth were the greatest and most intense where the mountains run North-South and especially on the North American continent, in the Rocky Mountains and if you look at where Missoula, Montana is on Google Maps, you will see that it lies right on Ahriman’s spinal cord running through the Rockies right at Heart Chakra a level for North America. Therefore the new Dr. S. will be monitoring the fierce Ahrimanic forces that run through the Rocky Mountain Range, all to prepare us to deal with the imminent incarnation of Ahriman hisself, which will likely happen in the USA.

  So again, congratulatinos to the new Herr Doktor S.! We shall all rest content and confident that Ahriman has met his match in Herr Doktor Peter Staudenmaier.

  Herr Doktor S. is dead! Long live Herr Doktor S.!

  Father Tom, Judas Priest
  Known to German Steiner dissidents as Hollywood Tomfortas
  And to The Bee as Imker

 93. And the title and abstract of his dissertation
  ———————————————

  BETWEEN OCCULTISM AND FASCISM: ANTHROPOSOPHY AND THE
  POLITICS OF RACE AND NATION IN GERMANY AND ITALY, 1900-1945

  Peter Staudenmaier, Ph.D.

  Cornell University 2010

  The relationship between Nazism and occultism has long been an object of popular speculation and scholarly controversy. This dissertation examines the interaction between occult groups and the Nazi regime as well as the Italian Fascist state, with central attention to the role of racial and ethnic theories in shaping these developments. The centerpiece of the dissertation is a case study of the anthroposophist movement founded by Rudolf Steiner, an esoteric tendency which gave rise to widely influential alternative cultural institutions including Waldorf schools, biodynamic agriculture, and holistic methods of health care and nutrition. A careful exploration of the tensions and affinities between anthroposophists and fascists reveals a complex and differentiated portrait of modern occult tendencies and their treatment by Nazi and Fascist officials.

  Two initial chapters analyze the emergence of anthroposophy’s racial doctrines, its self-conception as an ‘unpolitical’ spiritual movement, and its relations with the völkisch milieu and with Lebensreform movements. Four central chapters concern the fate of anthroposophy in Nazi Germany, with a detailed reconstruction of specific anthroposophical institutions and their interactions with various Nazi agencies. Two final chapters provide a comparative portrait of the Italian anthroposophical movement during the Fascist era, with particular concentration on the role of anthroposophists in influencing and administering Fascist racial policy.

  Based on a wide range of archival sources, the dissertation offers an empirically founded account of the neglected history of modern occult movements while shedding new light on the operations of the Nazi and Fascist regimes. The analysis focuses on the interplay of ideology and practice, the concrete ways in which contending worldviews attempted to establish institutional footholds within the organizational disarray of the Third Reich and the Fascist state, and shows that disagreements over racial ideology were embedded in power struggles between competing factions within the Nazi hierarchy and the Fascist apparatus. It delineates the ways in which early twentieth century efforts toward spiritual renewal, holism, cultural regeneration and redemption converged with deeply regressive political realities. Engaging critically with previous accounts, the dissertation raises challenging questions about the political implications of alternative spiritual currents and counter-cultural tendencies.

 94. Pratmakare med 15.400+ tweets de senaste få åren:

  “Paying Sune to shut the fuck up would probably be a better idea. On the other hand, I’m not sure he’s able to.”

  I gather that you tweeted this, and Sune thinks it will make you look bad to repeat it?

  That’s another of his oddities – quoting people thinking he has got something damning on them, that they will not want to see repeated, and not understanding that he’s making himself look bad. He never seems to catch on that we *want* the things we say to be quoted, ‘cus we meant what we said. And that he is frequently only making himself look odd, ‘cus it comes across that he doesn’t understand what he’s quoting. He’s done this to Peter S. many times. He’s built whole web sites out of quotes from Peter that he thinks make Peter look bad.

 95. “Do you think that 15400 tweets is something impressive? ”

  He’s also obsessed with numbers and statistics (usually because he can’t understand them). For years he obsessively monitored the stats on the Waldorf survivors list – subscriptions, number of messages etc., and reported this frequently, always certain he knew what it all meant. He thinks it will *mean* something to his readers to know how many tweets you’ve sent. (What it mainly means is that he doesn’t know how twitter works.)

 96. excalibor · ·

  Om Toms prat:

  Messenger Chalmers priset verkar vara ett lokalt institutionspris som man får söka själv. I år delade Janus det med en annan student som också fick det för “bästa” avhandling. Han gillar att jämföra sig med Galenos: http://americans4waldorf.org/MrStaudenmaier7.html

 97. ThetisMercurio · ·

  Sune – that post about Peter Staudenmaier makes you look like an idiot. It says nothing about him, only you. Not only does it need editing (if he isn’t a historical scholar now it must be that you have to be BORN one) but it’s so dripping with spite there’s only one conclusion a reader can draw: you’re jealous. It’s the green-eyed monster. Only one of Frank’s paintings could do it justice.

 98. excalibor · ·

  “you’re jealous”

  Nah, I just REALLY dislike when people who pose as “historical scholar” (as he did at the time) tell untruths about published historical sources (that anyone easily can find), including what he himself had written, as a published historical source, for the purpose of defamation and save his face when the untruths are exposed.

 99. ThetisMercurio · ·

  Your judgements go way beyond dislike into the realm of the farcical.

  Defaming who exactly?

 100. excalibor · ·

  Demonizing Steiner and anthroposophy.

  What the lecture says, that Staudenmaier says he describes does not in any sense describe or promote the view of “Aryans” as “superior”. Instead it among other things describes man as a spiritual being, in the tradition of Aristotle and Thomas Aquinas.

  It also describes some of the spiritual beings described by the Jewish-Christian tradition as Angels, Archangels and higher spiritual beings, as an introduction — in the same Jewish-Christian tradition — to how they, in Steiner’s understanding and view, have interacted with man during different stages of our development as humanity.

  http://www.thebee.se/comments/PS/Staudenmaier.html details his flip-flopping insistence in his untruths about the lecture and lecture series.

  Last year, during his last year as a graduate student at Cornell, even has repeated his original story, much the same way he originally told it, with only small variation.

 101. ThetisMercurio · ·

  But that’s not ‘defamation’, that’s interpretation. And if Peter Staudenmaier repeated these particular assertions in his last academic year at Cornell it means that they’re based on more assured foundations.

  Steiner is long dead, his legacy as much a matter for review as any other fragment of history. You believe that there is such a thing as ‘spiritual science': most would see Steiner’s work, at best, as religious fantasy. It is quite clear that Steiner asserted reincarnation through the races, assuming a racial hierarchy. Dress it up how you will, that’s the reality.

 102. Interestingly, Sune now replies to Tom in Swedish. Presumably to appear even more farcical. In this comment, he claims that the prize Peter recieved wasn’t really worth much. He does this by pointing fingers at the other student who shared the prize with Peter. http://zooey.wordpress.com/2010/08/18/pa-spaning-efter-waldorffederationens-forlorade-samvete/#comment-4151

  I can only agree with Thetis:

  ‘Sune – that post about Peter Staudenmaier makes you look like an idiot. It says nothing about him, only you. Not only does it need editing (if he isn’t a historical scholar now it must be that you have to be BORN one) but it’s so dripping with spite there’s only one conclusion a reader can draw: you’re jealous. It’s the green-eyed monster. Only one of Frank’s paintings could do it justice.’

  Diana:

  ‘(What it mainly means is that he doesn’t know how twitter works.)’

  Very likely so. Despite his three twitter accounts — no doubt created to create the image that lots of people, or at least two others, always agree waldorf is just GREAT!!

  ‘“Paying Sune to shut the fuck up would probably be a better idea. On the other hand, I’m not sure he’s able to.”

  I gather that you tweeted this, and Sune thinks it will make you look bad to repeat it?’

  No, but I will now!! It would only make me look bad to repeat it if it wasn’t true… and it really is true.

 103. ThetisMercurio · ·

  It occurs to me that the Steiner Waldorf schools movement needs to re-group, reassess, and decide what it is they’re trying to say. At the moment we are hearing these words: “Abandon all hope when leaving your children here! Run! Run! Don’t look back or the gnomes will get you!” A consistent and attractive policy would necessitate the abandonment of two things: (1) the offices of Sune Nordwall and (2) any hint of pedagogy based even loosely on anything at all by Rudolf Steiner. That is my advice, and I’m not even sending out an invoice.

 104. [...] This post was mentioned on Twitter by alicia h., Thetis. Thetis said: descent into farce of the #Steiner movt RT @zzzooey Paying Sune to shut the fuck up would probably be a better idea… http://bit.ly/cCzx4y [...]

 105. [...] This post was mentioned on Twitter by alicia h. and Sarah Raphael, Thetis. Thetis said: RT @zzzooey: Abstract of Staudenmaier, 'Between occultism and fascism: Anthroposophy and the politics of race and nation …' http://bit.ly/djVfuA [...]

 106. Maybe if you did send out an invoice, they’d take you seriously. (It seems to work for mr Nordwall.)

  Basically you’re right. It’s about how to interact with the rest of the world — Sune’s ways don’t win sympathies, so doing something radically different from what he does would probably be a decent idea — and about critical examination and revision of pedagogy, methods, sources, social environment at the schools, and so forth.

 107. “Interestingly, Sune now replies to Tom in Swedish. Presumably to appear even more farcical”

  Or because fewer people can read it.

 108. “Sune’s ways don’t win sympathies,”

  Do we know if that’s true, though? We know how *we* react to him. We know, from ample communications over the years, that current Steiner parents and many other anthroposophists find his tactics embarrassing and wish he would pipe down. But do we know how prospective parents react to him? It is hard to believe people could be gullible enough to react positively to a Sune pronouncement, but then again, plenty of people are gullible enough to put their children in a Steiner school in the first place.

  Keeping in mind that one part of his success is that people often don’t know it’s him they’re responding to. When he carries on in public, people slowly back away. But they don’t necessarily know it’s his web sites they’re reading when they visit, for instance, a school web site and follow a link to AWE or thebee or (I haven’t kept up with his busy web site building lately, I forget all the names). They don’t necessarily connect the sites with the ranting nut job on forums. This is why, of course, since he keeps the connections vague via use of aliases.

 109. ‘Or because fewer people can read it.’

  Well, yes. That’s the primary motive, no doubt.

  ‘Do we know if that’s true, though?’

  We don’t. Although I do think that the more his actions become known, the fewer people would support them. People who have only a cursory look at what he does… it’s impossible to know what they think about it. It depends on what stuff they encounter. Lots of people, I think, just say ‘what is this’ when seeing his websites, and then they move on, thinking it’s just a whole lot of irrelevant junk. They can’t know what’s going on. I don’t know how people react to that blog post ‘about’ me, for example, that’s why I protest.

  What you describe in the second paragraph is absolutely true though, ‘They don’t necessarily connect the sites with the ranting nut job on forums. This is why, of course, since he keeps the connections vague via use of aliases.’

  In fact, I don’t think even the folks at the Waldorf Federation can put these things together. I don’t think they have the whole picture — simply because it takes too long and is too complicated to get an overview of it and because he doesn’t volunteer the information. That said, I think they still think it’s fair to assume they support him, even if they can’t possibly know all about everything he does. It’s very deliberate — I think he wants to avoid being found out by other waldorf folks and anthroposophists too.

 110. “Last year, during his last year as a graduate student at Cornell, even has repeated his original story, much the same way he originally told it, with only small variation.”

  Sune, wait a minute! I was waiting for you to get back to me to tell me about your degrees. Did I miss your reply?

 111. I have reminded the 3 of him on Twitter. (My tweet number 15453 for those counting!)

 112. ThetisMercurio · ·

  Ha. I would need to watch Wallander, I suspect, to get the cadence. I knew the actor when he and I were young, not that this helps. He wasn’t quite as gloomy then.

 113. alfa-omega · ·

  Thetis, no idea about Wallander (I am the one without TV – no need belonging to Anthroposophy movement for that).

  I was thinking of RS-archives as the source, something in the stile Tom presented earliar (trying to find it).
  In the meantime, I suggest enjoying http://zooey.wordpress.com/2010/08/18/pa-spaning-efter-waldorffederationens-forlorade-samvete/#comment-4147

 114. Some brilliant

  In reply to Diana’s most recent post, I always envisage parents who see Sune’s websites reassure themselves with them; that things are ok really…parents who may have a deep inkling of doubt about that parent’s evening where spirit worlds or guardian angels, or temperaments were dropped in as the most normal things in the world, and when the teacher was evasive it was because they were distracted by worthy caring stuff about their children and not really taking the words of a dead occultist’s pseudo religion as gospel. And that’s exactly what I believe Sune Nordwall has earmarked as the major role for his sites. They do come up near the top of google searches don’t they? Are the search engines manipulated? There was an anthro on Anthroposophy Tomorrow or one of those CRAZEE discussion groups where they mentioned paying to get the pro Steiner Waldorf websites to come up high in searches I think.

 115. Sorry- incoherent – some brilliant posts I meant to say….

 116. alfa-omega · ·

  Cathy, not only the presumptive parents. I, the presumptive regular teacher at a waldorf school, got the impression there are several organisations behind waldorf. It took quite a while finding a path in the jungle.

  Also:
  as far as I know, it is possible to pay for comming up high in the search engines.
  Even worse: wiki has been edited, Fronkensteiner posted about that in some earlier thread. MANY people just go to wiki for everything, not reflecting.

  The anthro/steiner/waldorf is a cult; it’s about power, not love. The parents see the beautiful garnish on the surface.

  (Tom, thank you for the link in http://zooey.wordpress.com/2010/08/08/no-sune-im-not-dr-speculation/#comment-3897 to Catherine MacCoun’s essay http://ipwebdev.com/hermit/ktmc1.html )

 117. [...] This post was mentioned on Twitter by alicia h., Sarah Raphael. Sarah Raphael said: RT @zzzooey: Sune, I have a sneaking suspicion you ignored Diana's question: http://bit.ly/9NNeoc @the3bee @mycroftii @waldorfanswers [...]

 118. alfa-omega · ·

  Here are the posts I mentioned few comments above:

  http://zooey.wordpress.com/2010/08/08/no-sune-im-not-dr-speculation/#comment-3797

  http://zooey.wordpress.com/2010/08/08/no-sune-im-not-dr-speculation/#comment-3798

  (Tom, it’s the “and Rudolf Steiner explains it all” that I like so much, not necessarily the theme).

 119. At Wikipedia, Pete Karaiskos and I fought edit wars for nearly a year – went through the whole Wikipedia “mediation” and “arbitration” processes, which are complex and bizarre (Wikipedia is practically a cult itself). We eventually gave up. The Steiner cult won the Wikipedia war hands down. There were a few other people who occasionally contributed, but basically we were outmatched in numbers, persistence, and fanaticism. Now, the discussions that even show evidence of how hard we fought are buried (if you know they’re there, you can find them, but the first-time visitor would have no idea and see no sign that any of the material has ever been disputed).

  There is no way a couple or small handful of people could defeat them on wikipedia – Sune and a Waldorf teacher called Harlan Gilbert (with some help from a former Waldorf parent Linda Clemens) were willing to sit round the clock reverting edits that cast any doubt on the Wonderfulness of Waldorf and the benevolence of Rudolf Steiner, and devoted many hours a week for months on end to learning how to game the system at wikipedia. Quite simply, they won. Maybe, someday, others will have the time or dedication to take on the Steiner cult at wikipedia again, in a more organized fashion, but it surely won’t be me, it was in the end a massive waste of time – unwinnable. The cult is utterly dedicated to winning the propaganda war, and wikipedia was just one front. A fairly big one, though, given how big wikipedia then became as information source. It’s one of Sune’s major successes in his battle against critics of Steiner.

 120. “I have reminded the 3 of him on Twitter.”

  Then surely we will have a reply soon! I’m sure this is just an oversight.

 121. alfa-omega · ·

  First and foremost, I read you are sorry, Cathy. So am I, for all the effort you and Pete put in, feeling now it was a waste.

  “The cult is utterly dedicated to winning the propaganda war”.
  I don’t think they will win, not in Sweden, and we can do a lot for the UK, too – writing English to start with.

  I have lost the trust in wiki because of waldorf, because of the discrepance between what wiki stated, and what I have seen with my eyes and heard with my ears.

 122. alfa-omega · ·

  I meant “I read you are sorry, Diana”.

  (Bedtime here one hour ago).

 123. alfa-omega · ·

  Also, Diana, I have read the old threads at yahoo. You have put great effort in the cause.
  I have particularily noticed that you had been saying in 2002 what you still have to repeat.

 124. Thanks alfa – the wheel has turned and younger folks have to carry it on – I still sort of hang out and hang on, but I don’t contribute much of substance now. It was like having another job, and these days my “other job” is caring for my elderly parents, as well as my teenager who’s college-bound. Also, it requires being comfortable with the social networking sites and I can barely understand facebook.

  I have other connected projects, but they won’t be online.

  The PLANS case, however, is heating up again – stay tuned. (If you followed it only on Waldorf-friendly sites, they’d have you believe it was settled long ago!)

 125. I believe — hope — that there is a growing awareness about wikipedia as a source on religious or spiritual groups or any other controversial topics which tend to attract fanatics. Wiki is ok for very basic fact stuff. Like how to convert degrees Celsius to Fahrenheit. Or the name of the capital of France. But it’s limited otherwise.

  I tend to feel more and more that I want to concentrate what I do to mediums I control. Like my blog or Twitter-feed. What’s the point of trying to do something about wikipedia? Obviously, I’m speaking with hindsight — I have learnt about the efforts of Pete and Diana and understand how frustrating it must be. It was worth trying, but I wouldn’t say it’s worth trying for someone today. It’s more about getting the word out: don’t rely on wiki.

  There’s a reason why Sune Nordwall promotes wiki heavily pretty much everywhere. Religious zealots win. It’s a question of ideological stamina; Sune is fanaticism personified. It’s the truth.

  Another frustrating part is, I suppose, to have to say the same things again and again and again. (It’s a great thing to have Diana’s and others’ old posts available as a resource, but even looking at these old posts is frustrating — everything has been said before, and still needs saying. And will continue to need to be said.) Not surprisingly, perhaps even inevitably, since the waldorf system itself requires new recruits all the time to keep going.

 126. Diana: ‘Then surely we will have a reply soon! I’m sure this is just an oversight.’

  And some people say waldorf critics are so negative about everything.

  Oddly, it seems Sune selectively ignores some information handed to him. And disappears when asked about it. But it can’t be, it’s probably only my imagination…

  I think there are more questions he has left unanswered over the years. Let’s keep it simple though.

  Earlier in this thread he mentioned my degree. Quite beside the fact he’s still obsessing about Peter S for a variety of reasons. Why didn’t he take the chance to answer this week old (older?) question about his own? And why did he just disappear? The reciprocity is somewhat lacking to say the least.

  Cathy wrote:

  ‘And that’s exactly what I believe Sune Nordwall has earmarked as the major role for his sites. They do come up near the top of google searches don’t they?’

  Depends on what you search for, I suppose. His websites are old and ‘established’ so to speak so it isn’t odd, necessarily. And his various websites link to each other and his friends link to him (waldorf schools and organizations link to him) boosting his ranking. It’s possible to pay google — but as far as I know, these hits come up first, and they ‘look’ different. I hade adblock so I don’t see that stuff anymore.

 127. WIKI IN DANISH :

  In the danish Wiki – they don’t like Sune.

  In the danish Wiki – they don’t like religious fanatics ! – And “some” Waldorf Critics are welcome.

  See : http://da.wikipedia.org/wiki/Steinerkritik

  -Frank

 128. ThetisMercurio · ·

  Thank you Frank!

  here is the Danish wiki site google translated: http://bit.ly/crIa7z

 129. But he has been messing with Danish wiki, hasn’t he?

  German wiki on waldorf/steiner/anthroposophy is much more nuanced than the Swedish, but it’s also more extensive.

 130. Although if you ask him, it was self-defence. His movement is constantly victimized by ‘crusaders’. It’s a war. A convenient way of avoiding responsibility for one’s own action. In self-defence, you can allow yourself lots of unethical behaviours without any sense of guilt. http://zooey.wordpress.com/2010/08/22/andamal-som-helgar-medlen/

 131. alfa-omega · ·

  Ref to http://zooey.wordpress.com/2010/08/18/pa-spaning-efter-waldorffederationens-forlorade-samvete/#comment-4184

  Diana,

  you participated in loosing a battle, but you will participate in winning the war.
  Even small contributions help, my is small, for example.

  “(If you followed it only on Waldorf-friendly sites, they’d have you believe it was settled long ago!)”

  In some thread here Sune Nordwall claimed exactly that (I must have read it here, I don’t go to his places).

 132. Yes, he has claimed something like this here as well, in addition to all over the whole place, i e the internet.

  Unfortunately, to Sune, the war metaphorics isn’t metaphorical. It’s how he perceives reality.

 133. [...] Det är nu snart en vecka sedan jag krävde att den svenska waldorfskolefederationen skulle ta sitt ansvar. Kortfattat kan man säga: det förmådde de inte. Av all den respons jag fått under veckan som [...]

 134. alfa-omega · ·

  Nu har Sune Nordwall aka theBee/the3bee/MycroftII/Eva52/Tizian/Fred/excalibor/Rosie fått fnatt: “Thetis, 5Raphaels and Zzzooey love WWatch like antisemits love JwWatch” skickades av MycroftII på Twitter i kväll.

 135. sn

  Komplett vedervärdigt vansinne.

 136. alfa-omega · ·

  When it comes to what waldorf education entails, I suggest the source: Rudolf Steiner.

  ***** http://steinerbooks.org/research/archive.php *****

  There is no waldorf education without anthroposophy, anthroposophy is the very purpose of waldorf education. Read for yourself (the link above).

  Also: up and then I see some article and/or comment where the waldorf pedagogy and the Montessori pedagogy are bundled together. To me, these pedagogies are quite the opposite of each other. It can be expressed this way:
  Rudolf Steiner’s goal was working WITH children, Maria Montessori’s goal was working FOR children.

 137. [...] August 30, 2010 tags: the bee, waldorffederationen by zooey Ännu en vecka har gått. Tydligt är att waldorfskolefederationen inte har för avsikt att reagera — och att bristen [...]

 138. [...] ledamöter (och medlemmar!) ska läsa Peter Staudenmaiers avhandling — vidare information här — i stället för att lyssna på Sune Nordwall, mannen som fastnat såsom i klister i sitt [...]

 139. [...] fått nog av att vara bevakad på det här sättet så läs Zooeys berättelse i inlägget “På spaning efter waldorffederationens förlorade samvete.” (Sen kan ni idka vadslagning om hur lång tid det tar Nordwall att hitta hit och förringa [...]

 140. [...] Jag förväntar mig att de reagerar, även om min förväntan är förgäves. Jag förväntar mig något slags djävla civilkurage, till och med av dem. Som jag sagt redan, inget svar är också ett [...]

 141. [...] några tidigare inlägg: 1 – 2 – 3 – [...]

 142. [...] med de frågor jag ställt. Waldorfskolefederationen må tro att de har tio argument. Men något samvete har de då verkligen [...]

 143. [...] på spaning efter waldorffederationens förlorade samvete August 2010 150 comments 4 [...]

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 766 other followers