något om den antroposofiska julgranen

Den antroposofiskt dekorerade julgranen är en ganska sällsam sak. En vecka innan jul år 1906 gav Rudolf Steiner en föreläsning om julens tecken och symboler. Då var han ännu teosof, och hade inte grundat sin egen rörelse, antroposofin. I föreläsningssalen fanns en julgran, smyckad med ockulta symboler, rosor och levande ljus. Ljusen, som ska symbolisera det ‘inre, andliga Ljuset‘, var 33 till antalet, och enligt en (modern) beskrivning, är det viktigt att ljusen är tillverkade av bivax.

Rosorna ska vara 33 till antalet, och var då äkta blommor, men kan numer i stället vara gjorda av papper.  Högst upp i trädet finner vi tre vita rosor. De övriga trettio är röda. ‘Rosorna, som växer ur det gröna,’ säger Steiner, ‘symboliserar det eviga som uppstår ur det timliga.’ Steiner säger i det här föredraget inget om färgen på rosorna, men i antroposofisk litteratur anges att han vid något annat tillfälle har talat om det, och att de röda rosorna symboliserar Jesu liv innan dopet medan de vita representerar de tre åren som Kristus, från dopet till korsfästelsen. (Den antroposofiska synen på Kristus Jesus är ett, mycket långt, kapitel för sig!) Här [pdf] kan läsas att de tre vita rosorna ska fästas i trädets topp.

Det som gör den antroposofiska julgranen mest speciell är kanske de ockulta symboler som pryder den. De kan vara tillverkade av mässing eller brons. Placeringen framgår ungefärligt av den bedrövliga teckningen bredvid (jag tänker inte låtsas att jag kan rita… — teckningen saknar dessutom rosor och ljus) och beskrivs även här. De mest framträdande , och huvudsakliga, symbolerna är sju till antalet, och är placerade så att de formar ett kors (lila stödlinjer). Högst upp i trädet, samman med de vita rosorna, syns pentagrammet; den femuddiga stjärnan, som är en ‘kosmisk symbol’ för människan och för mänskligheten (om dess ‘djupaste mening’ vill Steiner vid föreläsningstillfället inte tala, men det finns en hel del material på temat i hans övriga föreläsningar). Nedanför pentagrammet finns Tao, som ska påminna om människans förfäders gudsbegrepp. Därefter kommer Tarok, som på vänster sida har tecknet Alfa och på höger sida Omega. Under Tarok ses en triangel, som ska symbolisera triaden andesjälvet, livsanden och andemänniskan. Underst återfinns en kvadrat, symboliserande människans fyrdelade natur: den fysiska kroppen, eterkroppen, astralkroppen och det högre jaget (ego).

Utöver dessa kan det antroposofiska julträdet också ha ännu en uppsättning av sju symboler. (Denna tyska firma säljer samtliga symboler, och det är deras illustration av placeringen jag har använt som förlaga.) Steiner beskriver inte detta i föredraget, och att döma av det enda foto jag har sett av en julgran i självaste Goetheanum, kan dessa symboler saknas. När de här planetsymbolerna förekommer, placeras de i en spiralform runt trädet i följande ordning (uppifrån och ned, men evolutionärt tidsmässigt bör det tänkas tvärtom, nedifrån och upp): Venus, Jupiter, Merkurius, Mars, Månen, Solen och Saturnus (se den orangefärgade stödlinjen). Symbolerna hänför sig inte till himlakropparna i fysisk, astronomisk mening, utan till stadier i en kosmisk evolutionsprocess. Makrokosmos och microkosmos speglar på så sätt varandra; precis som människan, genomgår planeten, ja hela solsystemet faktiskt, ett slags reinkarnationsförlopp. Vi lever nu i dess jordstadium. Bakom oss finns saturnusstadiet, månstadiet och solstadiet; i framtiden lämnas jordtillståndet för Jupiter-inkarnationen. (Då kommer även människan att befinna sig på ett annat evolutionärt stadium än vårt nuvarande. Vi kommer, om allt går vägen, att inkarnera som Jupiter-människor!) Det är inte helt okomplicerat, och den uppmärksamme kommer kanske notera att julgranssymbolernas beteckningar inte stämmer med de planettillstånd Steiner talade om.

4 thoughts on “något om den antroposofiska julgranen

  1. Jo… Kan inte annat än erkänna… det var i waldorfskola jag lärde mig rita så här vackert.

    Jag tror jag ska hålla mig till fotografiet som konstform ;-)

Comments are closed.