‘det världsfrånvändas lockelse’

Dagens tredje tips på något som ej är att finna online. Också den här gången en notis — en recension i notisform faktiskt — ur Svenska Dagbladets kulturdel. Jag tror att datumet är 27 december, men ska inte svära på det, då jag bara har notisen kvar i urriven form. Titeln är hur som helst ‘Sakliga uppsatser om det verklighetsfrånvändas lockelse’ och notisen behandlar en nyutkommen antologi nämligen Faxneld, Per & Fyhr, Mattias (red): Förborgade tecken. Esoterism i västerländsk litteratur.

Hans-Roland Johansson skriver att ‘Mycket i världslitteraturen är svårbegripligt och verklighetsfrånvänt. Hur det esoteriska sökandet efter andlig kunskap som inspirationskälla och produktiv litterär komponent studeras utifrån ett allmänt hållet perspektiv’ i antologin och menar att den huvudsakligen är skriven ‘med akademisk saklighet och distans’.

Ur förlagets presentation av boken:

‘Vad är egentligen esoterism? Kanske kan det sägas vara den världsbild som ligger till grund för praktiker som ritualmagi, alkemi och astrologi. Men det räcker inte som definition. Det är snarare ett sätt att tänka.

‘I Förborgade tecken skärskådas den spännande skärningspunkt där esoterism och skönlitteratur möts. Här möter vi en rad olika författarskap ur såväl den kanoniserade litteraturhistorien som ur den populärkulturella underfåran. Samtida forskare visar oss hur den västerländska esoterismen gjort bestående avtryck i litteraturen, och bokens artiklar behandlar allt ifrån Strindbergs esoteriska biografi till naziesoteriska teman i tysk litteratur.’ Läs vidare!

Bilden av bokomslaget lånad av adlibris bokhandel.

Advertisements