olegitimerade terapeuter, finn bengtsson och vidarkliniken

Finn Bengtsson, professor och moderat riksdagsledamot från Östergötland, uttalar sig i programmet om olegitimerade terapeuter i Studio Ett i dag (i slutet av inslaget). Där berättar han om att han förgäves försökt få regeringen ändra reglerna om olegitimerade terapeuter och att kvacksalverilagen har blivit omodern. Han har föreslagit att olegitimerade terapeuter endast ska få behandla patienter som är friskförklarade, vad nu det kan innebära. ‘Den som saknar kunskap, saknar den sällan’, citerar han. Och det stämmer ju allt för ofta.

Döm om min förvåning när jag plötsligt inser att denne Finn Bengtsson så sent som i går figurerade i en artikel publicerad av Viderkliniken. Där förespråkar han alternativmedicin:

– All komplementär eller integrativ vård bör ha förankring i skolmedicinen, men vi måste också inse att skolmedicinen är klart begränsad. Därför är det både fel och inhumant att förneka människor de beprövade alternativ som finns och på så sätt lämna många patienter i hopplöshet.

Varför har vi inte mer alternativmedicin i Sverige?

– Det finns ett antal motståndsfickor, inte minst inom professionen, som får stort genomslag på politiker. Inom skolmedicinen förekommer på sina håll en politisk retorik från duktiga och tongivande personer som påverkar både politiker och myndigheter. Här kan man tala om en ”eminensbaserad” påverkan. Det saknas ofta en ödmjukhet inför det faktum att det finns väldigt mycket vi inte känner till om människors hälsa.

Motståndsfickor — av människor som menar att evidens är mer värt i sjukvården än, typ, karma?

Så jag undrar — är den här terapiformen, som Vidarkliniken erbjuder, lämplig för psykiskt sköra patienter eller kanske bara för dem som blivit friskförklarade?

2 thoughts on “olegitimerade terapeuter, finn bengtsson och vidarkliniken

  1. Läste inte blogginlägget förrän nu, men jag läste intervjun i Vidarnytt för 10 dagar sen. Väldigt obehagligt att de verkar vara såta vänner. Jag hoppas verkligen att Bengtsson lurats i intervjun och att han inte vet vad Vidarkliniken har för vård. Alternativet är obehagligt att tänka på. Jag har märkt att politiker ofta är oinsatta och som KAM-förespråkare sagt så kommer det främsta motståndet från myndigheter, dvs experterna, medan politiker, dvs icke-experter, är mer positivt inställda.

  2. Det är väldigt konstigt faktiskt, med tanke på Bengtssons inställning i radiointervjun. Möjligen är han, för det första, är omedveten om de mer suspekta terapier Vidarkliniken erbjuder och, för det andra, är tillfredsställd med att verksamheten, vad gäller det medicinska, sköts av legitimerade läkare.

Comments are closed.