falsk flagg (om integrative care science center)

Mats Reimer skriver om Integrative Care Science Center, Vidarinstitutetets reinkarnation ni vet. Läs det. (Här är även mitt tidigare inlägg.) En av de intressanta och viktiga sakerna i det här sammanhanget är den ständigt återkommande frågan: varför önskar antroposofiska projekt, verksamheter och organisationer gömma undan sin koppling till antroposofi? Varför ska man behöva leta i detaljerna och känna till bakgrunden för att få veta vad som egentligen gäller?

För egentligen finns det väl inte något särskilt uppseendeväckande i att antroposofer som ägnar sig åt ett särskilt verksamhetsområde också väljer att organisera sig kring detta. Kanske kommer man inte att bland skeptiker öka respekten för de medicinska resultaten (eller vad man ska kalla dem, de lyser ju i stor utsträckning med sin frånvaro), men det finns i alla fall en möjlighet att bli respekterad för ärlighet. Lustigt nog är man beredd att sumpa den möjligheten.

Det jag har svårt att begripa är denna vilja att distansera sig från antroposofin och Steiner. Att inte vilja nämna varken den eller Steiner. Att inte kännas vid det ursprunget. För tycker man att antroposofin givit så mycket och är så viktig, så full av insikter, så oumbärlig att den ska influera alla livsområden — ja, då kan jag inte se att man har någon anledning att gömma den bakom allehanda mer eller mindre märkliga ridåer. Den är ju något bra. Steiner en unik ‘impulsgivare’ eller hur man nu bäst uttrycker det på antroposofiska. Var är det ärliga erkännandet av detta? För om man tänker efter: om antroposofin är allt det fantastiska som den utger sig för att vara, då är ‘motståndarsidans’ kritik fullständigt tandlös i det långa loppet. Det måste nämligen vara så. Att undvika ‘konfrontationen’ med hjälp av hittepå gagnar ingen. Allra minst antroposofin själv.

7 thoughts on “falsk flagg (om integrative care science center)

 1. Well written Alicia,(and Matts Reimer). it makes me very uneasy when anthro. institutions hide behind veils.
  From my point of view Vidar Klinik are entering a realm of untruth, even if they are not directly lying about anything.
  Pietzner is no longer on the Vorstand, by the way.

 2. Exactly — in this case, it’s more about what they* aren’t saying than about what they’re actually saying.

  *The IC and the former Vidarinstitutet (which is not the same as Vidarkliniken, although they share postal address… it’s complicated! And then there’s the Vidarstiftelsen which financed Vidarinstitutet and now IC!).

  Yes, I saw that he wasn’t on the executive council any more (my previous post says ‘tidigare’ but I don’t remember the level of detail in Reimer’s post). I have an impression he is/was recently still active at the Goetheanum though.

 3. Liten uppdatering:

  Ungefär samtidig med Mats artikel är detta lilla inlägg
  http://www.jarnakommunikation.se/blogg/2012/03/integrative-care/

  Det är den antroposofiskt anknytna PR-byrån Järna Kommunikation som berättar lite om sitt arbete med lanseringen av IC, ‘en helt ny verksamhet med fokus på integrativ medicin.’ Jojo, helt nytt! Järna Kommunikation gör hemsidor och annat pr-material för en rad antroposofiska företag, verksamheter och projekt.

  Det är kanske inte helt överraskande. Men både här och annars har man kallat IC ‘nytt’. Det är knappast fråga om något nytt. David Finer, som är knuten till IC, skriver i en kommentar hos Mats Reimer (se bloggposten, lyckas ej direktlänka till kommentaren): ‘Namnbytet från Vidarinstitutet understryker detta faktum.’ (Att man ska gå från antroposofiskt till mer allmänt KAM om jag förstår saken någorlunda.)

  Namnbytet alltså. Och det är ju precis det det är. IC är inget nytt. Så då kan man ju fundera på varför även PR-byrån presenterar det som ‘en helt ny verksamhet’. Också DN måste ju ha missuppfattat, då man i notisen talade om en ‘ny stiftelse’, fastän det handlar om en gammal. (Se Carborundums kommentar här: http://www.vof.se/forum/viewtopic.php?f=38&t=17310.)

  Något Finer inte bemöter är dock sammansättningen av ICs styrelse, vilken liksom ger den viktigaste hinten om var organisationen står.

 4. Ännu en uppdatering. David Finer, journalist knuten till Vidarinstitutet/IC svarade ju som nämndes ovan på Mats Reimers bloggpost. Nu har Finer i sin tur fått ett svar i en helt ny bloggpost.

  ‘Du skriver att jag har fel när jag menar att IC hissat falsk flagg och mörkat sin starka koppling till den antroposofiska rörelsen. Men det stämmer inte att ni på IC öppet redovisat att IC i själva verket är Vidarinstitutet under nytt namn. Det står inte i pressmeddelandet. Det står inte på den nya hemsidan.’

  Läs vidare här: http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/har-vidarstiftelsen-ett-joint-venture-med-karolinska-institutet/

  Mats har dessutom funnit några andra intressanta besynnerligheter. Bland annat något betyg (som inte ens var särskilt övertygande= som handlar om KI men som presenteras som om det gällde IC.

 5. Och, hahaha liksom (finns väl inget annat att säga), Torkel Falkenberg från Vidarinstitutet/IC/Vidarkliniken (även KI), dyker in och skriver en kommentar:

  ‘Hej Mats, tack för dina förslag till förtydliganden på vår nya hemsida http://www.integrativecare.se som ju är en nystartad och unik mötesplats om komplementär-, alternativ och integrativ vård för hälso- och sjukvården!’

  Nystartad och helt unik. Var inte Vidarinstitutet det också…? Och var det inte… samma sak nu… hm? Kallade inte ICs David Finer det för namnbyte… just härom dagen?

  Och Vidarinstitutet var faktiskt inte nytt heller. Innan dess fanns Vidarklinikens forskningsenhet.

  Går det inte lite väl kort tid mellan inkarnationerna…?
  https://zooey.wordpress.com/2010/09/12/vidarinstitutet/

 6. Apropå det lämnar ju Torkel Falkenberg själv en länk till ICs uppdaterade information. Där kan man nu läsa bl a:

  ‘Vi hette tidigare Vidarinstitutet och vi vill med vår namnändring förtydliga att våra satsning går utöver den antroposofiskt inriktade vården.’

  (Känns ju konstigt att kalla det nystartat?)

  ‘Stiftelsen erhåller programstöd från Vidarstiftelsen och the Jochnick Foundation. Vi får också del av ett Regeringsbidrag för att beforska och bidra till evidensbaserad utveckling av Vidarklinikens verksamhet. Stiftelsen stöds idag inte av några andra aktörer men vi hoppas i framtiden på fler finansiärer.’

  http://www.integrativecare.se/malbeskrivning

  *

  PS (senare). jag måste sluta kommentera mina egna inlägg och istället skriva nytt; här är i alla fall dagens nytt:
  https://zooey.wordpress.com/2012/03/12/uppdatering-om-vidarinstitutets-och-integrative-care-science-centers-andamal/

Comments are closed.