kokosapostellitteratur

Nämen detta är ju för underbart; jag tror bestämt att jag måste läsa den här boken. En roman om en sekelskiftesesoteriker, tillika vegetarian och nudist, som lämnar Tyskland för att grunda en ‘solsekt’ i söderhavet. August Engelhardt trodde på en diet av kokosnötter och på att utsätta huvudet för stora mängder solljus. Han

… uttryckte han stor skepsis mot den västerländska dekadenta livsföringen och framstegsoptimismen, och köpte som en reaktion mot detta en kokosplantage i den idealistiska övertygelsen om att kunna förändra världen och skapa en sundare och starkare människa i kraft av sina radikala idéer.

Och ‘kokovoristerna’ studerade antroposofi! I alla fall innan det gick åt skogen.

”Den första hippiekommunen” har Engelhardts autonoma lilla koloni kallats, där man inte bara studerade homeopati och antroposofi, utan också utopiska socialister som Charles Fourier och Proudhon. Under de sista åren sönderföll de stora visionerna och den förvirrade Engelhardt isolerades och blev mot slutet av sitt liv något av en turistattraktion för båtluffande resenärer som besökte den förvildade celebriteten och betraktade honom som det djur på zoo han i realiteten hade förvandlats till.

Christian Kracht har skrivit romanen om Engelhardt. Läs mer i SvDs understreckare.

Advertisements

5 thoughts on “kokosapostellitteratur

  1. Ja är det inte vackert, det liksom lyfter fram själva essensen i sofierna ;-). Undantaget canineosofin förstås. Och medan vi ändå är inne på sådana livsavgörande djupsinnigheter, hur ser egentligen canineosofin på kaninosofin?

  2. Inte sant!! Egentligen kan man sammanfatta de alla under begreppet kokosofi! Utom canineosofin då.

    Ja, alltså det är ju komplicerat, detta. En konsekvens av canineosofins existens är ju att tillvaron för kaninosoferna blir rätt stressfylld. Eftersom canineosoferna vill jaga och äta upp de senare. Samtidigt inser ju varje canineosof att canineosofin vore omöjlig att utöva om det inte längre fanns kaniner och kaninosofer. Min amatörmässiga bedömning är att canineosofin har ett motsägelsefullt förhållande till kaninosofin. Till skillnad från felineosofin, som bara är en fiende.

Comments are closed.