revolution med röda hund

Jag vet inte varför antroposofer prompt ska göra minirevolution med smittsamma sjukdomar, i stället för att välja något mer spännande, men nu är det tydligen så. Ytterjärna uppnår i alla fall en viss ryktbarhet, oavsett om den här typen av fånig farlighet kanske inte är den mest intressanta vägen att gå. (Här på Östermalm förs den fridsamma canineosofiska revolutionen av riktiga röda hundar. Förstås.)

Den i SvD intervjuade modern med vegetabilgarvade skor — en idé som, noterade jag, möttes med misstro av vissa, men naturligtvis finns det sådana skor! — och röda rosor i öronen vill att antroposofer ska få ha sin lilla revolution i fred. Det kan de väl få, tyckte nog somliga, men bara om taggtrådsstängsel sätts upp runt den indoktrinerade vansinnesenklaven i Järna, så att den barnplågande revolutionen kan hållas inom den revolutionerande gruppen själv. Hur som helst, det blev — ännu en gång — ett förbannat oväsen. Den revolutionerande — Amanda Huircan-Martinez — tror att kroppen mår bra av lite sjukdom; tyvärr glömmer antingen hon eller SvD att nämna själen. Hon vill att allt ska vara naturligt (ungefär som rött nagellack från apoteket), och kallar sig ‘Waldorfunge’ och ‘låtsasantis’ (det senare begriper jag inte, då det verkar som hon både arbetar i antroposofiska verksamheter och har varit involverad i den antroposofiska ‘ungdomsrörelsen’). Hon tänker sig att senare vaccinera sitt barn, om barnet inte får röda hund innan, så att inte barnet självt blir smittat som vuxen och föder ett skadat barn; givetvis försitter SvD chansen att fråga hur hon känner inför risken att hennes barn smittar någon annan som i sin tur drabbas på nyss nämnda vis.

Vidarkliniken ville inte ställa upp i reportaget. Jag börjar på något vis tycka att det är förståeligt; vad i all världen ska de säga, och om de antroposofiska skälen att avstå vaccination verkar de ju ändå vilja hålla benhårt tyst. Dock vore det intressantare om de hade något att säga.

Huircan-Martinez får avsluta artikeln med, bland annat, ett absurdt framtidsscenario:

– Om tio, tjugo år kan det ha blivit vaccinationstvång. Det som sker i Järna är så litet och obetydligt. Låt oss få ha det här – det är vår lilla revolution.

Vaccinationstvång — för röda hund? Och, återigen, om detta vore det mest revolutionerande antroposofin har att komma med, så saknar den verkligen potential. Den är då meningslös. Men det kan ju vara värt att minnas att antroposofin inte ser sig själv som liten och obetydlig i världshistorien; den är ‘visheten’ som gör anspråk på att kunna vägleda oss in i nya epoker och mänskligheten mot ett högre medvetande.

*

I övrigt, den här lilla opinionsartikeln i någon tidning som tycks heta Allehanda. Antroposoferna har ‘också skrämt slag på läkarkåren så att våra legitimerade medicinare får tunghäfta så fort någon förälder säger något annat än “tack så mycket, då ses vi nästa gång” när vaccinet administrerats’. Lite underligt verkar det.

Påpekas kan även att det finns gamla texter här på bloggen som behandlar antroposofiskt vaccinationsmotstånd och synen på sjukdomar i barnets och människans utveckling. Dem kan den intresserade läsa.