den hemliga källan

Här är en bok jag tycker alla borde läsa, Peter Cornells Den Hemliga Källan. Den innehåller så fantastiskt mycket. Den är så liten och så anspråkslös och så oerhört full av precis allt — man vill liksom fortsätta ut i alla riktningar som den erbjuder. Jag kan knappt säga något om den (men har länge tänkt det), för jag känner att det kräver så oerhört mycket att göra det. Men den är fascinerande från första till sista sidan, och, ja, ni borde läsa den. Som tur är finns den numer att få tag på rätt enkelt och billigt. Här är förlagets beskrivning och bokens baksidestext (lånad för enkelhets skull från adlibris):

I den här boken belyser författaren en förbisedd ockult tradition som går som en esoterisk underström i europeiskt kulturliv. Den var särskilt märkbar decennierna kring sekelskiftet, då rosenkreuziska läror, alkemi, teosofi m m attraherade en rad av tidens ledande författare och konstnärer. I den ockulta “hemliga källan” fanns också ett mörkare parti som lockade till sig en del underjordiska politiska rörelser som så småningom skulle bilda en jordmån för nazismen.

Initiation, eller invigning, är ett nyckelbegrepp i den esoteriska traditionen. Initiationen förmedlar en ny insikt och den mödosamma vägen dit gestaltas i olika symbolspråk, ofta inom ramen för ett hemligt sällskap. Den västerländska initiationen har sina rötter i antikens mysteriespel. Den har sedan levt vidare i andra former, som alkemin, tarotkorten och frimureriet, men också i modern konst och litteratur.

Tonvikten i Den hemliga källan ligger på initiationsmönster från modern tid. Författaren spårar gemensamma strukturer bakom fenomen som Aguélis måleri, Bauhausskolan i Weimar, Rudolf Steiners kosmologi, den tidiga nazismen, surrealismen och Malevitjs abstrakta konst.

Rudolf Steiner och antroposofin nämns lite här och där i boken men har också ett eget kapitel. Tror ni mig inte? Se här!