skärmar, teknologi och andra hemskheter

Det är inte nog med att Geseke Lundgren framstår som lite milt förvirrad i den här debattartikeln. Det värsta med detta är att waldorfskolan marknadsför sig som ett alternativ för dem som känner skräck inför att småbarn (och stora barn, för all del) sitter klistrade framför skärmar. Men med waldorfskolan köper man ett helt paket — som innehåller betydligt mer än frånvaron av datorskärmar. Frånvaron av teknologi blir som de vackra väggarna; den blir ett sätt att marknadsföra waldorf genom yttre attribut snarare än genom vad waldorf är i grunden. Det som görs (och inte görs) i waldorfskolan är en konsekvens av en världsåskådning som är viktigare att uppmärksamma än dess ytliga och ofta lockande egenskaper.

Jag kikade på några få (väldigt få) av kommentarerna i tråden under artikeln. Någon menar att böcker inte är bättre. Men i waldorflekskolan finns inga böcker. De finns inte ens under tidiga år i skolan. Detta med motstånd mot läsplattor* och datorer handlar inte bara om teknologin; det handlar om en vilja att motverka det antroposofer menar är för tidig intellektualisering. Även böcker och läsning är en fara. Läsplattan (och datorn) blir dubbelfarlig; där har vi såväl faran från teknologin och från den prematura intellektualiseringen. Egentligen är det i grunden lite av samma sak, ett ahrimanskt inflytande. Risken i längden är att barnen växer upp till materialister, och med det menas inte sådana dårskaft som står och köar för den senaste iPhone-modellen utan människor som inte har någon kontakt med det andliga (och som därmed inte bara själva är i fara, utan sätter hela mänsklighetens utveckling i fara).

Geseke Lundgren lär, om man ska tro internet, ha gjort bort sig en hel del på TV i går (någon kallade på twitter hennes framträdande en ‘dödsstöt’ för waldorf). Föga förvånande verkar waldorfanhängarna tycka tvärtom. Jag vet inte, för jag har inte sett programmet, som väl mest är känt för att vara ett odrägligt spektakel av ilsket och i munnen på varandra gafflande (och gastande) människor. Hon måste anses representativ i alla fall, för hon finns vid Riksföreningen Waldorfförskolornas Samråd och rekommenderades till TV-programmet av Waldorffederationen.

* Tillägg: korrekt term är kanske surfplatta. Jag vet faktiskt inte. Det är kanske samma sak. (Har personligen svårt att förstå varför dessa maskiner är intressanta för någon, de saknar ju tangentbord. Men mitt ointresse är ovidkommande.)

Advertisements