röda hundar och dumma katter

I morse fick jag lust att påbörja ett blogginlägg med titeln ‘är ni helt jäkla dumma i huvudena eller?’ Dock har jag besinnat mig. Så jag ska tänka ut en ny överskrift.

Med anledning av att GP hade en ledare om antroposofiska smittpartyn gjorde jag en liten oskyldig sökning på twitter på olika i sammanhanget relevanta ord. Mycket strunt. Men åter till ETCs artikel som jag skrev lite om härom dagen.

Tydligen menar ETC att det i och för sig vällovliga uppmärksammandet av att människor vill ha sina barn smittade var ett avslöjande. Det är det kanske, i någon mening, Samtidigt har jag svårt att se något som varit tämligen känt som ett avslöjande. Vad är det som är så himla nytt?

Att antroposofer inte har något emot att deras barn får barnsjukdomarna är en direkt följd av det de tror på. Att barnsjukdomar är goda för barnets utveckling. Det är bara att läsa vad läkaren Jackie Swartz skrivit om saken. Vill man läsa mer, finns otaliga andra källor som bekräftar detta (massor av länkar här och otaliga gamla blogginlägg). Om antroposofer ville undvika att barnen fick barnsjukdomar, ja då skulle man vaccinera. Det är inte som att vara antroposof är samma sak som att sakna hjärna, även om man ibland kan tro det och den spridda uppfattningen tycks vara att det är så. (De antroposofer som vill undvika barnsjukdomarna — de vaccinerar! Tänka sig.)

Att man i antroposofiska miljöer låter barnen träffa varandra när de har barnsjukdomar är inget konstigt. I något slags begränsad mening är det faktiskt också rationellt. Inte bara givet de föreställningar man har om sjukdomarna som välgörande, utan också i ett mer faktiskt rationellt perspektiv — när barnen inte är vaccinerade är det bättre att de får sjukdomarna som barn, inte som tonåringar eller vuxna. Det kan ingen bestrida, och så såg man väl på saken innan vaccinerna fanns. Att lite mer medvetet se till att barnen får sjukdomarna är faktiskt följdriktigt. Om man inte vaccinerar, är det det rimliga alternativet. Det går naturligtvis stick i stäv med vad majoriteten i samhället försöker åstadkomma, men det är ju inte en anledning till förvåning. Redan föreställningarna om sjukdomarnas meningsfullhet är ju radikalt motsatta vad de flesta har lust att tro på i dag. Vad jag menar är inte att det finns något befogat i den antroposofiska hållningen — det som gör mig småirriterad är dessa återkommande chocker (som genererar småskalig social media-hysteri, med mera) över att, hoppsan, antroposoferna tror och gör saker som är helmärkliga utifrån majoritetssamhällets perspektiv.

Det visste vi väl, för katten?

Det besynnerliga med den här historien är att någon — dessutom en förskollärare — efterlyste smitta via en öppen grupp på facebook. Ett ganska aningslöst agerande, kanske. Det normala torde väl vara att kontakter sprids lite mer informellt och diskret än så. Eller att man liksom inte behöver efterlysa något; det räcker med att någon känner någon som… eller att barnen går i samma skola och ordet går. Smittan sprids ju i skolan också, i ‘bästa’ fall. (Nu var det sommarlov, förra sommaren, då röda hund-epidemin var.) Alltså, det är ju inte som att man behöver någon större organisation för att fixa detta, allt som behövs är att människor som tror på ungefär samma saker och umgås i samma kretsar upprätthåller sina kontaktnät precis som de annars gör! Man behöver inte speciella organisationer eller Facebook för det. En intressant sak i ETCs artikel var väl att det var den andra sekten som tog smittan till Järna — Hare krishna. Det framkom i och för sig redan förra året att det inte var antroposoferna som först haft smittan. Hur den spreds till dem vore intressant att veta. (ETC pekar i artikeln inte ut Hare krishna utan nämner ett ‘närbeläget kollektiv’. Eftersom den gruppen tycks vara minst lika vårdslös med vaccinationer, är det lite märkligt att inte de också namnges.)

För övrigt: Sanna Rayman på SvD skriver bra i dag. GP har också en ledare om saken.

Vad gäller den senare vill jag med anledning av uttalandet om ‘Antroposoferna, en sekt som i huvudsak håller till i Järna’ meddela en liten observation jag gjort. Det är nämligen så här: Järna må vara ett centrum för antroposofin i Sverige. Men håller antroposoferna (med stort eller litet ‘a’) verkligen i huvudsak till i Järna? Det skulle förvåna mig om ens de flesta antroposofer bor i Järna. (Och många människor bor i Järna utan att vara antroposofer. Och så finns det en hel del människor som tror på antroposofiska saker men som inte vill kalla sig antroposofer. Men låt oss nu inte komplicera saken, utan för enkelhetens skull beteckna de motvilliga som antroposofer.) Det finns antroposofiska grupper över hela landet, men det finns också (givetvis) antroposofer som inte är organiserade i dessa grupper. Det finns antroposofiska verksamheter lite här och där — bland annat waldorfskolor i tätbebyggda, icke-antroposofiska bygder. Bland dem en jättestor waldorfskola i Bromma, insprängd liksom bland helt normala förortsmedelsvenssons (och urfåniga Brommabor). Den som vill ‘avslöja’ något kan alltså med fördel kika närmare på klustren av ovaccinerade barn i waldorfskolemiljöer utanför Järna. Waldorfskolor drar dels människor som av antroposofisk övertygelse inte vaccinerar och dels grupper som inte är antroposofer men som hyser ‘alternativa’ föreställningar på diverse andra sätt. De senare tenderar i vissa fall också att vara obenägna att vaccinera. (Även om det är av andra skäl, finner de skälen förståelse i den antroposofiska miljön.) De flesta barnen i Kristofferskolan kommer inte från familjer som bor i Järna, utan de bor i Stockholm, Bromma eller i andra förorter.

Det allra mest skrämmande är dock att det finns antroposofer som går omkring på stan och ser ut som helt vanliga människor. Nåja, nästan i alla fall. Tillräckligt vanliga för att man ska bli lurad. De har två ben och två armar och ögon och näsa och så. Ibland har de hår på huvudet och ibland inte. Ibland har de växtfärgade yllekläder, men det är inte något säkert tecken och man kan inte så noga veta. De kan ju faktiskt bära polyester av rent lömska skäl.

Det är så jäkla läskigt.

Man borde märka ut dem på något sätt. Eller kanske, som somliga debattörer föreslagit (i ögonblickets blinda ilska?), slå en mur runt Järna och inte låta dem komma ut därifrån. (Man får lösa frågan om annorstädes levande och verkande antroposofer med tvångsdeportationer till Järna.)

Eller, förresten, vänta nu en sekund.

***

Ps. Hade i helgen en lång diskussion på facebook också. Då irriterade jag mig lite på att människor inte vill notera att skälen för mässlingsvaccination och skälen för röda hund-vaccination är olika, och att argumentationen måste påverkas av det. Men jag ska inte plocka upp det ämnet igen. Nog nu!